Startpagina Pluimvee

Brazilië roept noodtoestand uit na meerdere gevallen van vogelgriep

Brazilië heeft de zoölogische noodtoestand uitgeroepen na verschillende uitbraken van vogelgriep in het land. Hierdoor is het makkelijker voor de regering om voorzorgsmaatregelen te nemen die de verspreiding van het vogelgriepvirus moeten tegengaan. De noodtoestand geldt voor 180 dagen.

Leestijd : 1 min

Brazilië is wereldwijd de grootste exporteur van gevogelte. Het Latijns-Amerikaanse land vertegenwoordigt ongeveer een derde van de wereldmarkt, goed voor bijna 10 miljard dollar aan export per jaar.

De afgelopen dagen werd een achttal haarden van vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels in Brazilië. De meeste daarvan in de deelstaat Espirito Santo en één in de staat Rio de Janeiro. Dat is nog ver verwijderd van de belangrijkste productieplaatsen voor gevogelte in het zuiden. Maar door de noodtoestand uit te roepen, hoopt de regering te voorkomen dat het virus overslaat naar plaatsen waar kippen worden gekweekt voor de slacht, luidt het in een persbericht van het Braziliaanse ministerie van Landbouw.

Het vogelgriepvirus H5N1 is erg besmettelijk én dodelijk bij vogels. Momenteel woedt de epidemie wereldwijd en erger dan ooit. Er zijn ook gevallen van besmetting bij mensen gekend, maar voorlopig enkel als die in nauw contact zijn gekomen met besmette dieren.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Salmonella-resultaten pluimvee voor 2023

Pluimvee DGZ publiceerde onlangs de resultaten van de Salmonella-analyses en een overzicht van de Salmonella-serotypes bij Belgische pluimveetomen voor 2023. Dat jaar voldeed België aan de Europese doelstellingen voor Salmonella bij fokpluimvee, vleeskippen en vleeskalkoenen. Bij leghennen haalde België de doelstellingen niet.
Meer artikelen bekijken