Startpagina Economie

Voorraden van voedergrondstoffen zijn ruimer

In het grootste deel van het noordelijk halfrond zijn de oogstverwachtingen voor tarwe gunstig. De Europese tarwevoorraden worden daarom terug ruimer ingeschat.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 19 en 20 (6 - 21 mei).

Ruime voorraad koolzaad

De voorbije maand zijn de koolzaadprijzen, hoewel ze wat volatiel waren, structureel blijven dalen.

“Er is nog altijd een ruime Europese en mondiale voorraad vanwege goede Europese oogsten”, legt Raf Beyers uit. “Daarnaast zien we veel import uit zowel Oekraïne als Australië, waar men in december een recordoogst optekende. De huidige Europese balans weegt dus nog op tegen de Canadese leveringsonzekerheid door droogte in die regio’s. Ook de nieuwe Europese raapzaadoogst ziet er goed uit. De Europese raapzaadprijzen zijn nu lager dan de Chicago sojameelprijzen in euro, wat zeer uitzonderlijk is.”

Meer rust op sojamarkt

Beyers: “Voor soja bemerken we kleine verschillen tussen het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport en de oorspronkelijke verwachtingen in Amerika voor het afgelopen seizoen. Met Amerikaanse en wereldvoorraden boven verwachting voor zowel oude als nieuwe oogst, was het rapport bearish , de trend was dus dalend.

De sojaproductie in Argentinië en Brazilië zal volgens de verwachtingen voor volgend jaar hoger zijn dan dit seizoen, omdat men verwacht dat de situatie in Argentinië zich mogelijk terug normaliseert. De lagere soja-oogst in Argentinië van dit seizoen wordt ruim gecompenseerd door de recordopbrengsten in Brazilië. Het Argentijnse nieuws kreeg dan wel veel aandacht, maar Brazilië is voor soja normaal gezien ruim driemaal belangrijker en dit seizoen zelfs bijna zesmaal. De hogere sojastocks en de positieve verwachtingen kunnen meer rust op de sojamarkt brengen.”

 

Rustige maïsprijs

De maïsprijs is voor het eerst sinds lang wat rustiger. Het laatste Wasde-rapport bevestigde die situatie.

“Zowel de stocks in de Verenigde Staten (VS) als in rest van de wereld vallen beter uit dan verwacht. Het Amerikaanse continent is wereldwijd de grootste maïsproducent, waardoor hun cijfer dus veel invloed heeft op het mondiale cijfer. Voor dit seizoen is de Braziliaanse maïsproductie nog stevig naar boven bijgesteld, wat ruimschoots de mindere productie van Argentinië compenseert.”

Ondanks de aankomende El Niño heeft men grote oogstverwachtingen voor het volgende seizoen in Amerika. De stock-to-use ratio zou daardoor voor volgend jaar op het niveau komen van 4 jaar geleden. Terwijl de stock-to-use ratio in de VS van 2020 tot en met 2023 eerder weinig wijzigde, stijgt deze ratio plots voor het volgende seizoen.

Gunstige verwachtingen voor tarwe in Europa

De markten keken vooral uit naar het Wasde-rapport van vrijdag 12 mei. “De dagen voor het rapport was er eerder een daling van de tarweprijzen vast te stellen”, legt Raf Beyers ons uit. “Na het verschijnen van het rapport keerde de markt even toen uit het rapport bleek dat de Amerikaanse tarwestock voor dit jaar lager zal uitvallen dan de verwachtingen. Zorgen over de wintertarweomstandigheden doen in de VS de verwachting voor de nieuwe oogst lager uitvallen. Voor de rest van het noordelijke halfrond zijn de oogstverwachtingen positief, wat de inschatting van de Europese tarwestock voor dit seizoen stevig laat stijgen. Daarnaast spreekt men van een vermindering van tarweconsumptie, wat sommigen al een voorspelling durft laten maken voor de Europese prijs bij de aankomende oogstdruk. Deze zou nog 15% lager gaan dan de huidige prijs. Of het zover komt, is maar de vraag, want de ingeschatte stock-to-use ratio van tarwe in Europa daalt wel terug voor de oogst van volgend jaar.”

De tijdelijke verlenging van de Oekraïense graandeal tot half juli duwt de prijzen van graan nog wat verder naar beneden.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken