Startpagina Actueel

12.000 ha Vlaamse landbouwgrond staan in functie van biodiversiteit

Nu de ‘Week van de bij’ eraan komt, blijkt dat de landbouwsector het afgelopen jaar heel wat inspanningen leverde op vlak van biodiversiteit. Zo stond in 2022 maar liefst 12.000 ha in functie van biodiversiteit. Dat is ook nodig, want in Vlaanderen overleefde 23% van de bijen de winter niet, en hun kruisbestuiving zorgt voor maar liefst 70 à 80% van onze voeding.

Leestijd : 2 min

Zonder bijen geen groenten op ons bord en geen vruchten in de fruitschaal. Hun kruisbestuiving is van levensbelang voor de natuur, de landbouwgewassen en fruitteelten van Vlaamse landbouwers. Afgelopen winter stierf in Vlaanderen echter 23% van de bijenpopulatie - op sommige plaatsen overleefde liefst 75% de winter niet. Dat komt doordat bijen bijvoorbeeld te weinig nectar- en stuifmeelrijke bloemen vinden. Op dat vlak kan de landbouw een handje helpen.

17.000 voetbalvelden vol bloemenweides en bijenkasten

Vlaamse telers ondernemen tal van initiatieven om de bijen nectar, stuifmeel en leefplaatsen aan te bieden. In 2022 wendden Vlaamse landbouwers samen meer dan 12.000 Vlaamse ha landbouwgrond, of ruim 17.000 voetbalvelden, aan voor biodiversiteit.

Dat kon onder meer dankzij beheersovereenkomsten met de Vlaamse Landmaatschappij waarbij landbouwers een vergoeding krijgen als ze de overlevingskansen van bijen en andere nuttige insecten doen stijgen. Bijvoorbeeld door in de buurt van bomenrijen of onverharde wegen een bloemenstrook aan te leggen.

Vorig kalenderjaar waren er ook liefst 140 aanvragen van Vlaamse telers voor het opzetten en onderhouden van bijenkasten. In 2022 verwerkten zo’n 350 landbouwbedrijven bloemenstroken, nestkastjes en bijenhotels in en rond hun gronden. De niet-productieve investeringssteun (NPI) voor milieu- en klimaatdoelen droeg daar haar steentje aan bij.

Ook via het project ‘Duurzame producten uit het Limburgs landschap’ leggen telers bloemenstroken en faunavriendelijke teelten aan. Die laatste bloeien in een periode waarin er weinig ander voedsel beschikbaar is voor insecten.

Biodiverse inspanningen Vlaamse landbouwsector

Er is absoluut nog ruimte voor verbetering, maar anno 2023 doen onze landbouwers toch al heel wat inspanningen op vlak van biodiversiteit die de bijenpopulatie ten goede komen. Vice versa verbetert deze functionele agrobiodiversiteit in één ruk de plaag- en ziektebestrijding en de bodem- en waterkwaliteit in en rond hun akkers. Een win-win dus.

Het belang van die samenwerking is niet te onderschatten: telers en bijen zijn grotendeels verantwoordelijk voor onze aardappelen, groente- en fruitproductie. Wil jij ook je steentje bijdragen aan de bijenpopulatie? Dan kan je hier meer info vinden. 

Week van de bij

Van zondag 28 mei tot en met zondag 4 juni loopt de tiende editie van de ‘Week van de bij’. Dit initiatief van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid is een start- en prikkelweek voor positieve acties van burgers, gemeenten en bedrijven rond bijen en het leefmilieu.

Met de campagne ‘Helden van onze velden’ wil VLAM de Vlaamse consument informeren over de duurzaamheidsinspanningen - ook inzake biodiversiteit - in de landbouwsector, specifiek in de Vlaamse aardappel-, groente- en fruitsector.

VLAM - SN

Lees ook in Actueel

Klimaatneutrale landbouw komt steeds een stapje dichterbij

Klimaat Op de proefboerderij Transfarm van de KU Leuven in Lovenjoel werden diverse nieuwe technieken voorgesteld die landbouwers zullen klaarstomen naar een klimaatneutraal 2050. De KU Leuven werkt hiervoor nauw samen met Boerenbond in het Europese project HyperFarm.
Meer artikelen bekijken