Startpagina Melkvee

Europese melkveehouders waarschuwen voor overproductie

Enkele Europese organisaties van melkveehouders waarschuwen op vooravond van de Wereldmelkdag op 1 juni voor overproductie en dalende prijzen. Ze vragen dat de Europese Commissie de afnameprijzen van nabij volgt en ingrijpt door een vrijwillige productievermindering in te stellen.

Leestijd : 2 min

De waarschuwing en oproep komen van de European Milk Board (EMB), de European Coordination Via Campesina (ECVC), APLI en de Confédération paysanne, samen met OXFAM (Frankrijk en België), SOS FAIM en het Comité Français pour la Solidarité Internationale (CFSI).

Zij zeggen in hun open brief dat als er niet ingegrepen wordt, de zuivelsector heel binnenkort zal te lijden hebben onder overproductie, door een terugval van de vraag en hogere melkproductie. Dit zou een grote impact hebben op melkveehouders in Europa en Afrika en op de voedselvoorziening in Europa.

Door inflatie daalt de vraag

Het voorbije jaar was er een grote vraag naar melk en stegen de prijzen ongezien, ook in ons land. Die situatie is nu voorbij, zeggen de groeperingen achter de oproep. De productievolumes zijn gestegen, maar door de inflatie daalt de vraag en dus ook de prijs. Het overschot op de markt zorgt voor een ‘race tot he bottom’ inzake prijs.

De Europese organisaties van melkveebedrijven vragen dat het directoraat-generaal voor Landbouw van de Europese Commissie onmiddellijk start met het verzamelen en analyseren van Europese data over de teruglopende vraag, productiestijgingen en productiekosten. Op basis van deze analyse moet gestart worden met een mechanisme van vrijwillige productieverminderingen van zodra de afnameprijs van melk onder de productiekost zakt.

Recordaantal faillissementen

Zonder deze maatregelen voorspellen de groeperingen een recordaantal faillissementen, terwijl de voedselproductie in Europa reeds forse klappen kreeg.

Vrijwillige productievermindering is een maatregel die in het verleden reeds zijn efficiëntie bewezen heeft. De landbouwgroeperingen vragen dat dergelijke mechanismes automatisch zouden starten bij bepaalde ontwikkelingen op de zuivelmarkt.

Jonge boeren worden eerste slachtoffers

Ze waarschuwen ervoor zonder ingrijpen op de Europese markt de economisch zwakste schakels in de zuivelproductie het eerste zullen sneuvelen en dat zijn, de jonge boeren die net een bedrijf overgenomen hebben.

De landbouworganisaties vragen een echte Europese regelgeving voor melkproductie en –prijzen, Europese melkprijzen die losgekoppeld worden van de wereldmarkt en die gebaseerd zijn op 90% van de interne, Europese markt, een Europees mechanisme dat ingrijpt wanneer de melkprijs onder de productiekost zakt, een Euopese politiek die melkveebedrijven op mensenmaat promoot waardoor die makkelijk door de volgende generatie kunnen overgenomen worden en niet in handen komen van banken of grote bedrijven en een Europese zuivelpolitiek die aandacht heeft voor het klimaat en biodiversiteit via onder meer weidegang.

Filip Van der Linden

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken