Startpagina Actueel

Beperkingen van 5 landen op Oekraïense graanimport verlengd tot september

De beperkingen die 5 oostelijke lidstaten van de Europese Unie hebben opgelegd op de import van Oekraïens graan mogen tot 15 september verlengd worden. Dat heeft de Europese Commissie op 5 mei aangekondigd, ondanks tegenkanting uit Kiev en van andere EU-landen.

Leestijd : 1 min

Eind april stemde Brussel ermee in dat Polen, Hongarije, Slovakije, Bulgarije en Roemenië de verkoop van Oekraïense tarwe, maïs, koolzaad en zonnebloemzaad op hun grondgebied mogen verbieden, zolang ze de transit van deze producten naar andere landen niet verhinderen.

Import zorgt voor prijsdalingen

De lidstaten hadden in april de import van graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verboden omdat de prijzen op hun lokale markten fors waren gezakt. Die prijsdaling kwam er doordat veel Oekraïens graan bestemd voor derde landen als gevolg van logistieke problemen langer dan voorzien in deze landen bleef opgeslagen.

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken