Startpagina Melkvee

“We zijn trots dat we ons bedrijf tijdens de Farm Run & Walk aan veel deelnemers kunnen tonen”

Als je altijd al eens dwars door een landbouwbedrijf wilde wandelen of lopen, moet je op 25 juni in Lokeren zijn. Tijdens de derde editie van de Aveve Farm Run & Walk doorkruis je het platteland en 6 uiteenlopende landbouwbedrijven, waaronder ook het melkveebedrijf met hoevewinkel van de familie Gansbeke.

Leestijd : 7 min

Op 25 juni is het de beurt aan Lokeren om te laten zien wat de boeren allemaal verwezenlijken op het platteland. Infoborden gidsen de deelnemers van de Farm Run & Walk door de mooie velden en interessante bedrijven. Tijdens deze derde editie kan je een kijkje gaan nemen op landbouwbedrijven met melkvee, vleesvee, aardbeien, appelen en peren.

Geëngageerde familie

Wij gingen langs bij de familie Gansbeke. Op hun melkveebedrijf vindt de start en aankomst van het parcours plaats. Het hele gezin zet zijn schouders onder het evenement. Iedereen weet dat de familie Gansbeke zeer geëngageerd is. Met zo’n 450 melkkoeien, een hoevewinkel en een druk geboekte polyvalente zaal zijn ze een vaste waarde in de Lokerse gemeenschap.

Kris Gansbeke verzorgt samen met zijn zoon Yannick de dieren, Hilde coördineert de verhuur van de polyvalente ruimte en dochter Esther staat in de hoevewinkel. Met heel het gezin houden ze het bedrijf draaiende, en dat lukt duidelijk goed.

In 1990 bouwden Kris en Hilde een nieuwe stal voor 90 koeien, nadat ze aan ruilverkaveling deden. Dat bedrijf hebben ze samen met Kris zijn ouders nog 12 jaar uitgebaat. Even daarna stapten hun eigen kinderen mee in het bedrijf. Yannick wist al redelijk vroeg dat hij een toekomst in dezelfde sector als zijn ouders wilde, waardoor Kris en Hilde de afgelopen jaren stilletjes aan begonnen met uit te breiden. Bij hun opstart hadden ze nooit gedacht dat ze zo’n mooi bedrijf zouden opbouwen.

Yannick (25) ging in het middelbaar naar de landbouwschool en stapte daarna meteen mee in het ouderlijke bedrijf. Samen met zijn vader maakte hij een plan voor een nieuwe stal met een polyvalente zaal. Om de stal zo efficiënt mogelijk te maken, ging hij met Boerenbond 2 weken naar Amerika. Daar bezocht hij melkveebedrijven met meer dan 1.000 koeien, die zo waren ingericht dat het werk gemakkelijker door één persoon gedaan kon worden.

Toen hij terugkwam, zette hij meteen wat hij geleerd had om in een plan voor de stal. Ook met duurzame energie en dierenwelzijn ging hij aan de slag.

Groene energie

“Toen mijn ouders in 2012 een stal bijbouwden, hebben ze meteen alle nodige leidingen naar buiten getrokken voor een toekomstige pocketvergister”, zegt Yannick. “Ze wilden toen nog wachten met er één te installeren, omdat alle technologie daar- rond nog in de kinderschoenen stond. In 2019, toen ik al bij in het bedrijf zat, bouwden we nog een stal, en toen hebben we er wel één aangekocht. De 22kW-installaties van Biolectric waren toen al redelijk ver geëvolueerd. Onze vergister draait nu 24 uur op 24 en 7 dagen op 7. Ik ben blij dat ik die nieuwste stal helemaal mee heb kunnen opbouwen.

In een deel van onze nieuwe stal ligt een volle vloer met een mestschuif, waarvan de mest naar de vergister gaat. Met het digestaat dat overblijft na de vergisting, bemesten we onze velden. Dat digestaat is ook makkelijker op te nemen door de planten dan drijfmest die niet vergist is.

Als alle mest uit de stal verpompt zou kunnen worden naar de vergister, zouden we een grotere installatie kunnen laten draaien. Momenteel kunnen we met de pocketvergister, de zaal en de hoevewinkel verwarmen en het ganse bedrijf van stroom voorzien. De leidingen naar het huis liggen klaar, en met een kleine aanpassing zullen we die binnenkort ook kunnen gebruiken om het huis te verwarmen.

Met hun pocketvergister kan de familie Gansbeke hun polyvalente zaal en hoevewinkel verwarmen en het ganse bedrijf van stroom voorzien.
Met hun pocketvergister kan de familie Gansbeke hun polyvalente zaal en hoevewinkel verwarmen en het ganse bedrijf van stroom voorzien. - Foto: SN

We werken sinds de installatie van de pocketvergister ook met frequentie-sturing op de melkinstallatie. Via een voorkoeler koelt koud water onze melk af. We doen aan warmte- en waterrecuperatie, en we werken ook nog met 10 KW aan zonnepanelen.

De koeien krijgen een Euroclim-voeder. Dat voeder bestaat uit Europese grondstoffen en het reduceert de methaanuitstoot van onze koeien.

We vinden het belangrijk om ons steentje bij te dragen aan het klimaat, en met de steeds strenger wordende wetgeving is het ook slim om daarin te investeren. Je kan bijna niet anders. Daarnaast is dat ook wat de burger graag ziet. De reacties die we krijgen van mensen die de polyvalente ruimte gebruiken, doen heel veel deugd. Ze zien dat onze koeien het hier goed hebben, en dat we heel veel moeite doen om zo klimaatvriendelijk mogelijk te zijn.

We hebben ons dit jaar ook ingeschreven voor Klimaatkoploper 2023 van Boerenbond. We zijn benieuwd waar dat avontuur ons zal brengen”, vertelt Yannick.

Dierenwelzijn

“We kunnen zeker zeggen dat onze koeien het hier goed hebben, want we hebben ook veel aandacht besteed aan dierenwelzijn en koecomfort”, gaat Yannick verder. “De koeien lopen vrij, hebben constant water, ze kunnen steeds bij de borstel om zichzelf te borstelen… Tijdens warme dagen is de stal voorzien van een douchesysteem en 11 ventilatoren, zodat de koeien en de stal kunnen afkoelen. Verder scheiden we zelf onze mest, waarna de dikke fractie door een automatisch instrooisysteem in de ligbedden gestrooid wordt. Een mestrobot zorgt ervoor dat de stalvloeren proper blijven. De koeien hebben veel ruimte en voor zieke en drachtige koeien is er een apart strohok.”

De koeien kunnen op warme dagen genieten van verfrissing onder verneveling.
De koeien kunnen op warme dagen genieten van verfrissing onder verneveling. - Foto: SN

Tijd voor enkele robots

“Binnenkort zullen de koeien ook zelf kunnen kiezen wanneer ze gemolken worden, want we gaan 4 melkrobots installeren voor zo’n 230 koeien. Dat scheelt ook heel wat arbeid, want momenteel melken we de koeien met zo’n 3-4 mensen 6 uur per dag. Een deel van onze koeien zullen we zelf blijven melken. Onze melkinstallatie (2x20) is nog niet zo oud. We kunnen dankzij het combineren van de melkstal met melkrobots ook koeien die minder goed op de robot gaan, langer aanhouden.

We zullen maar net klaar zijn om de robots in gebruik te nemen tegen 25 juni, wanneer we alle deelnemers van de Farm Run & Walk hier ontvangen. We moeten de koeien nog opleren om naar de robot te gaan. Het worden dus nog 2 pittige weken.”

Binnenkort zal de familie Gansbeke voor het eerst 4 melkrobots in gebruik nemen. Die worden momenteel opgesteld.
Binnenkort zal de familie Gansbeke voor het eerst 4 melkrobots in gebruik nemen. Die worden momenteel opgesteld. - Foto: SN

Hoevewinkel en polyvalente zaal

De familie Gansbeke heeft sinds 2021 ook een hoevewinkel ‘Den Boerentoog’, die open wordt gehouden door dochter Esther. Je kan er onder meer terecht voor verse broodjes, rauwe hoevemelk, taartjes, nagerechtjes en korteketenproducten van andere lokale landbouwers, zoals aardappelen, groenten, fruit en ijs.

“We hebben in de nieuwste stal ook een zaal met een heel speciale troef, want je kan van daaruit door een groot raam naar de koeien in de nieuwe stal kijken.

In de nieuwste stal zit ook een polyvalente zaal die zeer gegeerd is voor feestjes en vergaderingen. Vanuit de zaal kijk je recht in de stal.
In de nieuwste stal zit ook een polyvalente zaal die zeer gegeerd is voor feestjes en vergaderingen. Vanuit de zaal kijk je recht in de stal. - Foto: SN

Farm Run & Walk

“Als wij gevraagd worden om ergens aan deel te nemen, dan doen wij dat meestal ook”, zegt Yannick. “Dat kan gaan van Dag van de Landbouw, tot proefonderzoeken, tot een evenement als de Farm Run & Walk. Voor dat laatste wilde ik me graag inzetten, omdat ik zelf bij Groene Kring zit, en het evenement wordt georganiseerd door Groene Kring en Golazo. Op 25 juni zullen wandelaars en lopers hier vertrekken aan hun tocht door verschillende landbouwbedrijven. Ook de aankomst is hier, waarna iedereen nog kan genieten van een hapje en een drankje. We zijn trots dat we ons bedrijf aan zoveel mensen kunnen tonen.”

Bram Van Hecke, voorzitter van Groene Kring: “We organiseren dit jaar voor de derde keer onze Farm Run & Walk, waarbij mensen letterlijk door landbouwbedrijven kunnen lopen. De vorige 2 edities gingen door in Borgloon en Hoogstraten, dit jaar kozen we voor Lokeren.

Ons doel is om de landbouw terug tot bij de burger te brengen, of in dit geval om de burger tot bij de landbouw te brengen. We trekken graag zoveel mogelijk mensen uit grote steden aan, dus de ligging van Lokeren tussen Gent en Sint-Niklaas is ideaal. Er zijn veel te veel mensen die amper met landbouw in aanraking komen en daardoor niet weten wat wij landbouwers eigenlijk doen. Ze zien soms wel iets in de media verschijnen, maar dat geeft lang geen volledig beeld van de sector. Wij willen met trots laten zien waar al ons kwalitatief en lekker voedsel vandaan komt.”

Infoborden en proevertjes

“Een loop- en wandeltocht is daarvoor ideaal. Veel mensen doen dat graag, zeker in zo’n mooie omgeving. Op de route zullen verschillende infoborden staan met weetjes over alles wat ze onderweg zien. Ook op de bedrijven die ze doorkruisen, zullen infoborden staan. Bovendien kunnen ze daar iets proeven dat met het bedrijf te maken heeft.

De korte route is 7 km lang, waarbij je door 4 bedrijven loopt. De langere route is 12 km lang, waarbij je door 6 bedrijven loopt. Lokeren is een typische melkveestreek, maar we slaagden erin om het aanbod divers te maken. Zo doen er ook een vleesveebedrijf en fruitbedrijven mee. Onderweg loop je door de mooiste boerenpaadjes, recht door velden en akkerranden. Zo kan je de ware schoonheid van het platteland zien, die vaak te danken is aan een landbouwer uit de buurt.

Na aankomst zal er bij de familie Gansbeke nog heel wat van de boeren te proeven en te beleven zijn, je kan genieten van een drankje in de zon, en de kindjes kunnen zich amuseren op een springkasteel. Het is dus een ideale activiteit voor groot en klein.”

Meer informatie kan je vinden op www.avevefarmrunandwalk.be.

Sanne Nuyts

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken