Startpagina Veeteelt

Dit was 2022 voor DGZ

Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) is sinds jaar en dag de betrouwbare partner van de Vlaamse veehouder en zijn bedrijfsdierenarts. De belangrijkste realisaties van DGZ in 2022 waren onder andere de nieuwe analysepakketten voor water, het digitale paspoort, de lancering van de AB Coaching en de app DGZ Rund.

Leestijd : 2 min

Benedict Sas, directeur van DGZ, MCC en Vivee, geeft ons tijdens de algemene vergadering van DGZ een inkijk in de cijfers van het afgelopen jaar.

Identificatie en registratie

“Tegenover 2021 daalden in 2022 de runderbeslagen met 3%. Die van de varkens daalden met 1% en bij pluimvee stegen de beslagen met 3%. Schapen en hertachtigen blijven status quo, maar voor geiten was er dan weer een stijging van 4%. Het gezegde ‘kweken als konijnen’ is dit jaar ook wel van toepassing, want we zien een forse toename van 19% in die sector.

Op Europees niveau zien we dan weer een flinke daling voor varkens, en een lichte daling voor runderen, schapen en geiten. De pluimveesector doet het beter, met een flinke toename”, aldus Benedict Sas.

Gezondheidszorg en labo

“In 2022 daalde het aantal analyses met zo’n 5%”, gaat Sas verder. “Dat komt voornamelijk doordat er minder dieren zijn. Het merendeel van onze autopsies vond plaats voor runderen, gevolgd door varkens en pluimvee.

Om de gezondheidszorg over heel Vlaanderen te verbeteren, organiseert DGZ ook heel wat workshops. Die worden telkens zeer gewaardeerd door deelnemers. Ook via onze communicatiekanalen verspreiden we kennis met tal van nieuwsbrieven, persberichten, wetenschappelijke publicaties…”

Vlaamse steun kan beter

“We zijn zeer dankbaar voor de steun vanuit de federale regering. Er is een uitstekende samenwerking, waarbij we in moeilijke dossiers tot de meest geschikte oplossing komen. We betreuren wel dat we vanuit Vlaanderen een pak minder ondersteuning ontvangen. Dat in tegenstelling tot Arsia, onze Waalse collega, die vanuit de Waalse overheid wel financiële ondersteuning krijgt.”

Stikstof als boosdoener

“In de nabije toekomst verwachten we flink wat druk op de landbouwsector, wat ook bij DGZ voelbaar zal zijn. Onder het vaandel van het herstelplan voor de natuur worden heel wat foute en onterechte beweringen de wereld in gestuurd, voornamelijk in Nederland en Vlaanderen. Men kiest stikstof als zware boosdoener en de oorzaak van het teveel aan stikstof in natuurgebieden wordt onterecht hoofdzakelijk bij de veehouderij gelegd. De cijfers die men gebruikt, zijn echter fout, en de gevolgen van die strenge maatregelen voor de landbouw en voedselzekerheid zijn groot en moeilijk snel om te keren.

Op lange termijn zie ik wel een goede toekomst voor de landbouw, aangezien voeding een primaire behoefte van de mens is. De vraag ernaar zal sterk toenemen.

De landbouw in België is van wereldklasse, en zoiets zou men moeten koesteren als een belangrijk strategisch goed. Ik zie de kans groot dat er na het natuurherstelplan in de toekomst ook een herstelplan voor de landbouw zal komen”, aldus Benedict Sas.

Sanne Nuyts

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken