Startpagina Akkerbouw

Landbouw geniet mee van stuwdammetjes in Gents Parkbos

In het Gentse Parkbos is een pilootproject gestart. In het netwerk van grachtjes werden 2 tijdelijke stuwdammetjes aangelegd en er komen er nog 10 bij. Dankzij de stuwtjes kan er meer water in de bodem sijpelen in plaats van weg te vloeien. Dat moet de natuur wapenen tegen de droogte en ook de oogst van de landbouwers ten goede komen.

Leestijd : 2 min

Uit de droogtestudie van de stad Gent van 2021 bleek dat het Parkbos bijzonder kwetsbaar is voor droogte. Daarom werd in de groenpool aan de rand van de stad een pilootproject gestart. In het netwerk van perceelgrachtjes werden stuwdammetjes aangelegd in de Krekelstraat in Zwijnaarde, bij landbouwer Danny Heirbrant, en in het bosgebied van het Agentschap voor Natuur en Bos in De Pinte. Later komen er nog 10 bij.

Later vaste constructies

De dammetjes zijn tijdelijke stuwdammetjes met zandzakken en pvc-buizen, om te kunnen testen waar dergelijke constructies nuttig zijn en waar niet. Ze zien er eenvoudig uit, maar er is veel rekenwerk aan te pas gekomen, want bij hevige regenval mogen ze geen wateroverlast veroorzaken.

“De stuwdammetjes beschermen landbouw en natuur in het Parkbos. Ze houden het regenwater langer vast, zodat de grond minder snel uitdroogt. Het is een kleine ingreep die echt een groot verschil kan maken. Bij een positieve evaluatie stappen we na 2 jaar over op vaste constructies op de meest geschikte locaties”, zegt Tine Heyse, de Gentse schepen van Milieu en Klimaat.

Continue evaluatie

Een netwerk van peilbuizen zorgt voor een voortdurende evaluatie. Niet alleen het waterpeil en het grondwaterniveau worden in het oog gehouden, ook de impact van de stuwtjes op de oogst van de landbouwers. Het zijn de KU Leuven, de Bodemkundige Dienst van België, Boerennatuur en het Provinciaal Centrum voor Milieu-onderzoek (PCM) die daarvoor instaan.

Het project zelf is een samenwerking tussen de partners van het Parkbos (Provincie Oost-Vlaanderen, het Agentschap Natuur en Bos, Gent, De Pinte en Sint-Martens-Latem) en de plaatselijke landbouwers.

“Omwille van het grachtenstelsel lijkt de plaatsing van stuwen een geschikte kleinschalige maatregel om de waterbeschikbaarheid te verhogen. De plaatsing van stuwtjes past daarom perfect binnen de uitvoering van het provinciaal droogteactieplan”, stelt Leentje Grillaert, de Oost-Vlaamse gedeputeerde voor Landbouw.

Droogte tegengaan

“Tot 2022 lag onze focus in het Parkbos vooral op grondverwerving, inrichting van natuur- en bosgebieden en de uitbouw van het recreatieve netwerk. Met een nieuwe samenwerkingsovereenkomst leggen we het accent op klimaatadaptieve maatregelen die de gevolgen van droogte in dit natuur- en landbouwgebied kunnen tegengaan”, stelt de Oost-Vlaamse gouverneur Carina Van Cauter.

Landbouwer Danny Heirbrant (l.) bij de voorstelling van de stuw, in het gezelschap van onder meer de Gentse schepen Tine Heyse, gedeputeerde Leentje Grillaert en gouverneur Carina Van Cauter.
Landbouwer Danny Heirbrant (l.) bij de voorstelling van de stuw, in het gezelschap van onder meer de Gentse schepen Tine Heyse, gedeputeerde Leentje Grillaert en gouverneur Carina Van Cauter. - Foto: Christophe De Muynck/Projectsecretariaat Parkbos

FVDL

Lees ook in Akkerbouw

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken