Startpagina Groenten

Toolbox met meer dan 150 slimme gewasbeschermingstechnieken voor de groenteteelt

In de zoektocht naar innovatieve gewasbescherming voor openlucht- en serregroenten analyseerde Inagro samen met experts uit Europa de haalbaarheid en voor- en nadelen van een tweehonderdtal technieken.

Leestijd : 3 min

De gewasbeschermingstechnieken met potentieel staan op het SmartProtect-platform, waar landbouwers via een gebruiksvriendelijke database de meest geschikte techniek voor hun situatie kunnen opzoeken. Daarnaast zijn de technieken gegroepeerd per gewas in 7 infofiches. Inagro onderzocht in dit project het potentieel van slimme vallen en uv-technieken.

Ruim aanbod technieken

Aangepaste spuittechnieken, automatische plaagmonitoring, slimme inzet van nuttigen… Er zijn heel wat manieren om ziekten en plagen te beheersen. Het aanbod is zo ruim dat veel landbouwers de bomen door het bos niet meer zien. “Dankzij het project ‘SmartProtect’ konden we alle beschikbare geïntegreerde gewasbeschermingstechnieken (IPM) uit Europa vergelijken en beoordelen. We vertaalden onze kennis naar praktische instrumenten zoals een zoekmachine en infofiches die landbouwers een goed overzicht geven van wat er op de markt is. Op die manier stimuleren we hen om deze innovatieve technieken te implementeren”, vertelt Sabien Pollet, onderzoeksleider tuinbouw open lucht bij Inagro.

150 slimme IPM-technieken op één platform

Samen met experten uit het SmartProtect-project evalueerde en selecteerde Inagro meer dan 150 technieken in 4 categorieën, namelijk: toepassingstechnieken, beslissingsondersteunende systemen, diagnose- en detectietechnieken en diverse monitoringstechnieken.

Hun overzicht en evaluaties is gratis raadpleegbaar op www.platform.smartprotect-h2020.eu/nl. Het platform heeft een handige zoekfunctie dat de landbouwer helpt om de meest geschikte gewasbeschermingstechnieken te vinden. De database wordt de komende 4 jaar actueel gehouden. Nieuwe technieken worden toegevoegd en minder interessante verwijderd.

Infofiches bundelen geschikte technieken per gewas

De onderzochte technieken zijn toepasbaar in de groenteteelt. Telers die een overzicht willen per gewas, vinden dit terug in één van de 7 infofiches: kolen, wortelen, tomaat, komkommer, sla, ui/prei of paprika. In de omschrijving van elke gewasbeschermingstechniek staat hoe ze werkt en hoe je deze kan inzetten.

Snel inzetbare technieken

“Dankzij de analyse kan Inagro de landbouwers beter adviseren over de meest praktijkrijpe technieken. Zowel voor de diagnose als voor bestrijding van ziekten zijn er snel inzetbare technieken”, gaat Sabien verder.

Voor een snelle ziektediagnose raden de experts striptests aan. Die zijn goedkoop en eenvoudig: je hebt er geen speciale apparatuur of kennis voor nodig. Lateral flow-striptests detecteren vooral virussen en bacteriën, maar ook schimmels. De Loewe Fast Lateral Flow Kits, AgriStrip (Bioreba) en ImmunoStrip Tests (Agdia) scoren het best omdat je ze met beperkte kosten kan inzetten in diverse productieomgevingen.

Voor de bestrijding van ziekten en plagen onderaan het blad kan je droplegs gebruiken. Dat zijn spuitdoppen die lager in het gewas hangen dankzij een verlengstuk. De techniek past perfect op een bestaande spuitboom. Zo zijn droplegs snel inzetbaar zonder al te grote aanpassingen. Ook de Smartomizer, een slim spuittoestel dat selectief spuit, is interessant in verticale teelten als tomaat en komkommer.

Je kan ook nuttige insecten inzetten als natuurlijke gewasbescherming. In de SmartProtect-database zijn 7 systemen voor de verdeling van nuttige insecten opgenomen. Flexibele, handgedragen systemen genieten de voorkeur, want die zijn inzetbaar in diverse serretypes. De Biospreader (Agrobio) en de Airbug (Koppert) kregen van de experts een hoge score vanwege hun eenvoudige toepassing. Recente innovaties zoals de Entomatic van Biobest zijn ook opgenomen in het platform.

Uv-behandelingen ook succesvol

Ook uv-technieken zijn interessante beheersingsmethodes binnen een IPM-context. Op dit moment zijn ze vooral gekend in bedekte teelten. Voor de aardbeienteelt bijvoorbeeld hebben bedrijven als Octinion, Bogaerts logistics, Saga Robotics en Cleanlight al marktklare oplossingen.

“We weten dat uv-licht een goed effect heeft op de bestrijding van echte meeldauw, dus leek het ons logisch om de techniek ook toe te passen bij groenten in open lucht waar deze ziekte een groot probleem vormt. Denk maar aan courgette, wortelen en kolen”, aldus Sabien. De afgelopen 3 jaar experimenteerde Inagro met uv-licht ter bestrijding van witziekte in de courgetteteelt. De resultaten waren veelbelovend en toonden aan dat uv-licht ook in de groenteteelt kan ingezet worden als innovatieve gewasbescherming.

Inagro

Lees ook in Groenten

Doorbraak in onderzoek naar bruinrot

Aardappelen Eén van de meest schadelijke plantbacteriën ter wereld geeft een deel van zijn geheimen prijs in nieuw doctoraatswerk van ILVO, VIB en UGent. Het gaat om het Ralstonia solanacearum species complex, dat meer dan 200 plantensoorten kan aantasten, waaronder enkele heel belangrijke gewassen zoals aardappel en tomaat. Joren De Ryck ontdekte waar in de plantenwortels eiwitten actief zijn die door de bacterie geïnjecteerd worden en de plant vervolgens ziek maken.
Meer artikelen bekijken