Startpagina Veeteelt

BioForum: "Maak werk van beleid met ruimte voor landbouwers om te boeren in harmonie met de natuur"

Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir kondigde de 2 ministeriële instructies aan met verstrengde stikstofregels voor vergunningen. Hier kwam en komt veel reactie op. Ook Bioforum reageert.

Leestijd : 2 min

Voor Bioforum lijken deze instructies de zoveelste episode in het politiek theater over het stikstofbeleid en helpen ze niemand vooruit. “Meer nog, ze zorgen voor nog meer onzekerheid bij álle landbouwers en slachtofferen ook bedrijven die nauwelijks impact hebben, zonder hen een uitweg te bieden”, luidt het. Bioforum roept op tot een sereen debat, waarin een visie over de landbouw van de toekomst de koers uitzet voor een beleid met ruimte voor landbouwers om te boeren in harmonie met de natuur.

Geen generiek beleid

Voor BioForum is het evident dat maatregelen nodig zijn om de stikstofdepositie in de Vlaamse natuurgebieden in te perken. Maar dit moet op een doeltreffende manier gebeuren. Kleine en middelgrote bedrijven die nauwelijks impact hebben, mogen niet geslachtofferd worden in een generiek beleid.

BioForum heeft er meermaals voor gepleit om beter rekening te houden met de reële impact die een bedrijf heeft op een nabijgelegen natuurgebied. De ministeriële instructies die worden uitgevaardigd houden daar geen rekening mee.

De facto een vergunningenstop opleggen, helpt niemand vooruit en zorgt enkel voor slopende onzekerheid bij de landbouwers.

Biosector als voorbeeldfunctie

BioForum vraagt om snel werk te maken van een omvattend rechtszeker kader dat vastgelegd is in een decreet. Een kader dat ook de meerwaarde van biolandbouw erkent om het stikstofprobleem – ook op de langere termijn - ten gronde aan te pakken. Daarbij is niet alleen een akkoord nodig over de ammoniakuitstoot, maar een oplossing die een antwoord biedt op de verschillende milieu- en natuuruitdagingen op vlak van biodiversiteit, dierenwelzijn, klimaat enzovoort.

En daar kan de biosector zijn voorbeeldfunctie voor de verdere verduurzaming van de landbouw vervullen.

Bioforum

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken