Startpagina Bedrijfsnieuws

Toepassingen voor elektrische onkruidbestrijding breiden steeds verder uit

Dankzij een samenwerking tussen CNH Industrial en Group Verschueren is er nu van Xpower een elektrische onkruidbestrijdingsmachine gekomen voor een hydraulische (maai)arm, de XPA.

Leestijd : 4 min

Net zoals met voorgaande uitvoeringen voor in de tractorhef, is het met de nieuwste versie op een hydraulische arm mogelijk om op een milieuvriendelijke manier aan onkruidbestrijding te doen.

Marktvraag

De XPU-uitvoering, die doorgaans aan een smalspoortractor gekoppeld wordt om bij steden en gemeenten onkruid te gaan bestrijden, is in de praktijk goed ontvangen. Hij wordt veelvuldig gebruikt om moeilijke onkruiden zoals Japanse duizendknoop te bestrijden.

Gebruikers lieten snel de wens vallen richting fabrikant voor een machine gemonteerd op een hydraulische maaiarm. Dit biedt extra mogelijkheden, zeker om onkruiden op moeilijk bereikbare plaatsen te bestrijden, zoals op taluds en aan slootkanten.

Oorsprong in de landbouw

Zasso is een familiebedrijf met een 60-tal medewerkers dat sinds 2010 gespecialiseerd is in machines voor elektrische onkruidbestrijding, vermarkt onder de naam XPower. “Bij ons worden ze op de markt gebracht via AgXtend, het precisielandbouwkanaal van CNH Industrial. Een team van productmanagers zorgt voor productontwikkeling en marktintroductie van machines. De marketing en service verloopt via een netwerk van gecertificeerde dealers”, legt Pieter-Jan Auman, Precision AG Sales & marketing manager Benelux, uit.

De oorsprong van de elektrische onkruidbestrijding gaat terug naar toen een landbouwer in Brazilië geconfronteerd werd met het probleem van resistente onkruiden. Na ontwikkelingswerk volgde de XP300, een machine om in de landbouw onkruid via elektrocutie te bestrijden.

Andere toepassingsvormen uitwerken

Enkele jaren terug zijn de XPS- en XPU-uitvoeringen voor inzet in respectievelijk wijnbouw/boomgaarden en stedelijke toepassingen (openbare groenvoorziening) bij ons goed onthaald.

Vorig jaar zagen de XPN- en de XPR- uitvoering het levenslicht. De XPN-uitvoering dient voor aanbouw op een werktuigdrager (waaronder een druivenplukker). De XPR is een toepassing op een bestaande Kongskilde-schoffelmachine om het onkruid tussen de rijen te bestrijden.

In 2022 werd ook de XPA-uitvoering in samenwerking met Group Verschueren geproduceerd. Dat is een familiebedrijf uit Lochristi (Oost-Vlaanderen) dat onder andere gespecialiseerd is in de constructie van hydraulische maaiarmen en dat importeur is voor enkele merken waarvan de machines inzet kennen in wegenonderhoud en groenbeheer.

Heel recent bekwamen zij een CE-keuring voor de machine. De gehele combinatie bestaande uit tractor, hydraulische maaiarm, generator en applicator bekwam een CE-certificaat. Dit is de reden waarom AgXtend exclusief met Group Verschueren samenwerkt voor de vermarkting van de XPA.

MVA 700 & 800

Voor de Xpower XPA werkte Group Verschueren een maaiarm met achteraanbouw uit. Deze is gemonteerd achter de tractorcabine, boven de hefinrichting, en kan zowel links als rechts van de tractor werken. Dat is heel handig om op wegen steeds met het verkeer mee te rijden.

De MVA is er voor tractoren vanaf 200 pk, geeft de fabrikant aan. Met een klepelbak van 1,60 m reikt de MVA 700, voorzien van een telescoop van 1,20 m tot 7,50 m. De MVA 800 gaat nog een meter verder. Beide maaiers voor achteraanbouw staan op een draaikrans, waardoor ze 90° naar links en 90° naar rechts kunnen bewegen en een werkbereik hebben van 180° voor de tractor. Het werktuig op het einde van de maaiarm beschikt over een draaikop van 360° en er is een tiltfunctie van 55° links en rechts.

Een klepelbak met opvang en afzuiging kan Group Verschueren ook leveren. Op het einde van de hydraulische arm is er een mechanische snelwissel om vlot tussen klepelbak en XPA te wisselen. Enkel een XPA-gebruiken kan ook.

Werkingsprincipe

Bij alle XPower-modellen is het werkingsprincipe berust op een tractor die in zijn hefinrichting een generator aandrijft. Deze wekt 220 V laagspanning op, die door hoogspanningstransformatoren wordt omgezet richting 8.000 Volt. Via de ‘voedingseenheid’ in de hefinrichting vertrekt er door middel van elektrische leidingen een gecontroleerde dosis elektriciteit (8.000 Volt) richting een applicator (toepassingswerktuig).

Bij de XPA-uitvoering, waarrond dit artikel draait, is dit een applicator op het einde van een hydraulische armmaaier. In plaats van een klepelmaaier of ander werktuig, zit hier dus een applicator gemonteerd.

Deze bevat 3 rijen met glijsloffen of lamellen die op het bodemoppervlakte voort glijden en die de elektrische stroom aan de planten waarmee ze in contact komen afgeven. De middenste rij is negatief geladen, de voorste en achterste rij zijn positief geladen. Hierdoor wordt een plant op heel korte tijd tweemaal dodelijk geëlektrocuteerd door het sluiten van de stroomkring. Bij contact met de applicator wordt het chlorofyl van de plant direct beschadigd, sterven plantencellen af en stopt de sapstroom. Uitdroging en verwelking van het onkruid zijn de verdere gevolgen.

Net zoals totaalherbiciden werken de XPower-machines systemisch tot in de wortel van de plant. Onkruidbranders, -stomers, laser- of heetwater technieken hebben deze werking niet.

Aanpassingen voor XPA

XPower-machines beschikken nog over aardingsdraden die contact maken met de grond en die als veiligheidsfunctie functioneren door het monitoren van verliesstroom.

De XPA-uitvoering kent nog enkele andere aanpassingen in zijn ontwerp ten opzichte van andere versies in het gamma. Zo heeft de applicator van de XPA vooraan een veiligheidsbeugel en achteraan, na de looprol, nog aardingsdraden. Tevens is er software toegepast voor veiligheid en bestuurdersbegeleiding. Op de looprol van de applicator zijn 2 weegcellen opgebouwd, waardoor gecontroleerd wordt of deze wel contact maakt met de grond. Dit is een veiligheidsfunctie.

Hiernaast is er via een softwaretoepassing een elektronische maaiassistent (EMA). Deze zorgt ervoor, net zoals bij een klepelbak, dat de XPA bodemvolgend blijft werken en evenwijdig werkt ten opzichte van de grond. De WA-functie is een werktuigassistent waarvoor gyroscopen zijn ingebouwd in de draaikransen. Deze zorgen ervoor dat de applicator (of klepelbak) evenwijdig met de tractor loopt.

Optioneel is een telematics-pakket verkrijgbaar. Deze geeft de locatie van de machine mee, maar ook talrijke technische parameters, zoals het oliepeil, de maaidruk, de status van sensoren en andere machinefuncties.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken