Startpagina Edito

Edito: Flexi, veggie of vegan: laat toch voldoende keuze!

Met het nieuwe academiejaar alweer in zicht stormde het de voorbije weken over het gerechtenaanbod in de studentenrestaurants. Het is nochtans simpel: bied voor iedereen wat wils aan.

Leestijd : 2 min

Begin augustus kondigde de Universiteit Antwerpen (UA) aan dat in 2030 de maaltijden in haar studentenrestaurants overwegend vegetarisch zullen zijn. De universiteit wil in 2030 klimaatneutraal zijn en fossielvrij tegen 2050. En hier is volgens de UA winst te halen op de menukaart in de studentenrestaurants. Tegen 2030 zullen 80% van de aangeboden maaltijden vegan of vegetarisch zijn. Vooral rood en bewerkt vlees zal van de kaart verdwijnen. Bovendien moeten het aangeboden vlees – vooral gevogelte – en de vis in de toekomst duurzaam gekweekt worden.

Verrassend genoeg sloeg de Universiteit Gent goed een week later een andere weg in. De universiteit van ‘veggiehoofdstad’ Gent gaat juist minder vegetarische maaltijden aanbieden in de studentenrestaurants. UGent biedt er nochtans al zo’n 10 jaar een ruim aanbod aan veggiegerechten aan. Tot nu was de helft van het aanbod vegetarisch, maar vanaf het komende academiejaar zal dat nog maar een kwart zijn. Deze beslissing werd echter omwille van heel andere redenen dan het klimaat genomen. De meeste studenten bleven immers – ondanks het ruime veggieaanbod – voor vlees en vis kiezen, en daardoor moesten de restaurants te veel voedsel weggooien. En dat past natuurlijk ook niet in een duurzaam – noch economisch – beleid! Vanaf nu wil UGent het aanbod dus beter afstemmen op de vraag.

Universiteiten pakken graag uit met vegetarisch in hun duurzaamheidsstrategieën. Daar is ook niets mis mee... tenminste indien ze hun menu’s dan niet overladen met ongezonde veggiegerechten (lees: te vet, te zout...) of met groenten en fruit met veel klimaatkilometers.

Uit gegevens van VLAM (2022) blijkt echter dat vandaag slechts een zeer kleine groep (4%) Belgen een zuiver vegetarische levensstijl heeft. De aandacht voor veggie doet nochtans anders vermoeden. Wel is het zo dat het aantal maaltijden waarbij vlees gegeten wordt, vermindert. Het aantal maaltijden waarbij een andere eiwitbron wordt gekozen, neemt zo toe. De Belg varieert dus meer en het vleesverbruik vermindert op lange termijn. Het is een tendens die we al enkele jaren zien.

En die nood aan variatie toont waarom de UGent zijn eerdere beslissing moest terugschroeven. Ook studenten laten zich niet graag in een bepaald hokje drummen. Laat dus een ruime keuze: flexi, veggie of vegan, het kan immers allemaal duurzaam én lekker!

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken