Startpagina Economie

Kwakkelzomer heeft impact op tarwekwaliteit

Net als bij ons had ook elders in Europa de tarweoogst te kampen met overvloedige regenbuien. In sommige landen ging de kwaliteit daardoor zienderogen achteruit.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 31 tot 33 (31 juli - 20 augustus).

Late tarweoogst, slechtere kwaliteit

Toen op 18 juli de graandeal voor het Zwarte Zee-gebied niet werd verlengd, steeg de tarweprijs op een week tijd richting 265 euro/ton. “Omdat een groeiend aandeel van het Oekraïense graan via de Donau-havens verscheept wordt, is Ruslands oorlogsfocus momenteel ook gericht op het beschadigen van de Oekraïense graaninfrastructuur in de Donau-regio”, schetst Raf Beyers er de situatie. “Ondertussen probeert Rusland inzake tarwe bondgenoten te vinden in de Afrikaanse regio. De prijs daalde dus bijna even snel terug dan hij gestegen was.”

Door overvloedige regenbuien viel de tarweoogst in Europa bijna volledig stil. In Frankrijk, België en Zuid-Duitsland is de meeste tarwe nog wel geoogst onder goede omstandigheden. In Nederland, Noord-Duitsland, Polen en Scandinavië was er echter voor de regenperiode nog maar amper geoogst en daalde de kwaliteit zienderogen. Daarom werd er een aanzienlijk deel maaltarwe, wat de Matif (Marché à Terme International de France)-notering is, afgewaardeerd richting voedertarwe.

China heeft behoefte aan graan en laat de importheffingen op Australische gerst vallen en importeert intussen ook Amerikaanse tarwe.

Maïsprijs daalt

De Europese maïsprijs steeg na de Russische blokkering van de graandeal op 18 juli naar 256 euro/ton, om nadien even snel terug te dalen. Onder invloed van verbeterende Amerikaanse maïscondities, de Brazilianen die nog heel wat maïs moeten exporteren en de vooruitzichten op een goede Europese maïsoogst, daalde de maïsprijs verder in de eerste helft van augustus.

Beyers: “De verdere devaluatie van de roebel wordt gevolgd op de exportmarkten, omdat het Russische graanproductiepotentieel naar verwachting groot zal zijn. De hoeveelheden maïs en strogranen die beschikbaar zijn op de Europese markt voor het voer in 2023/2024 stelt traditionele kopers blijkbaar gerust. Het seizoenspatroon van het prijsverloop van de Europese maïs kan erop wijzen dat de prijs in september zijn dieptepunt kan vinden.”

Magere Europese koolzaadoogst

De markt voor oliehoudende zaden blijft zeer volatiel. Op 19 juli piekte de prijs van Europees raapzaad nog naar 503 euro/ton, om vervolgens tegen einde juli te dalen naar 406 euro/ton, en begin augustus terug aan te trekken richting 474 euro/ton, en half augustus rond de 460 euro/ton even te parkeren.

“Men ziet de raapbalans wel krapper worden met een Europese koolzaadoogst die lager zal uitvallen door de aanhoudende regen van eind juli en begin augustus. In Canada zit men met het omgekeerde probleem. De malse regenbuien in de Verenigde Staten (VS) lijken de grens niet over te geraken, waardoor het veel te droog is in Canada. Het Britse bureau Aura Commodities verlaagde recent zijn productieverwachting voor Canadees koolzaad met 20%. In Australië wordt het ook stilaan droger. El Niño begint daar impact te krijgen, wat vooral raap en tarwe daar kan schaden.”

Krappe sojabalans

Het United States Department of Agriculture (USDA) publiceerde op 14 augustus de recente gewascondities van maïs en soja. Maïs en soja tekenen allebei voor 59% ‘goede tot uitstekende staat’. “Voor soja was er zelfs een stijging van 5% vast stellen in 1 week tijd. De markt lijkt te weten dat er meer areaal zou ingezaaid zijn dan het vorige rapport uitwees. Dat de sterk verbeterde gewascondities en de verwachting op een groter areaal de prijs niet meer doet dalen, is terug te vinden in de krappe sojabalans die men zeker nog verwacht tot aan de volgende Braziliaanse oogst.

Er blijft een goede vraag naar soja uit China. De Chinezen importeerden dit jaar tot nu toe bijna evenveel sojabonen als in het vorige recordjaar. Voor het verdere jaar stelt zich wel de vraag hoe groot de Chinese sojahonger zal blijven, nu de economische zorgen daar toenemen”, besluit Raf Beyers.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken