Startpagina Fruit

BelOrta klaar voor de toekomst met gloednieuw sorteercentrum

Op vrijdag 25 augustus heeft BelOrta het gloednieuwe geautomatiseerde sorteercentrum voor appels en peren op de site te Borgloon officieel geopend. Het nieuwe sorteercentrum markeert een belangrijke mijlpaal voor de coöperatie en de Belgische appel- en peersector. Ook Minister van Landbouw, Jo Brouns, was van de partij.

Leestijd : 3 min

Het nieuwe sorteercentrum voor appels en peren is officieel ingehuldigd. Met een oppervlakte van 11.800 m2 en een indrukwekkende jaarlijkse capaciteit van 40 à 60.000 ton appels en peren is dit project het resultaat van 4 jaar hard werken, waarbij centralisatie, automatisatie en logistieke optimalisatie centraal stonden.

Knap staaltje technologie

Het project kostte zo’n 21 miljoen euro. De innovatieve infrastructuur maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals optische en infraroodcamera’s voor een nauwkeurige interne en externe kwaliteitsbeoordeling. Verder bevat het nieuwe sorteercentrum een aparte voorsorteerlijn voor appels en een gecombineerde voor- en sorteerlijn voor peren, 2 verpakkingslijnen, 8 laadkades, 'inbound' en 'outbound' koelcellen, tussentijdse opslagruimtes en de benodigde technische en sociale faciliteiten.

Waterrecuperatie en groene energie

De strategische ligging naast de verpakkingsloods beperkt het intern transport. Verder verduurzamen stond ook centraal bij de realisatie van dit project. Denk maar aan het efficiënt ruimtegebruik, onder andere met de aanvoer van verpakkingen vanuit de bovenliggende mezzanine en het minimaliseren van het waterverbruik door hergebruik via waterzuivering en gebruik van regenwater voor de rotafvoer en sanitaire voorzieningen. Ook wordt het regenwater van de daken en van de verhardingen opgevangen in een, door de stad Borgloon aangelegd, opvangbekken in de omliggende groene buffer waar dit ter beschikking wordt gesteld van landbouwers met het oog op irrigatie. De volledige energiebehoefte zal bovendien gedekt worden door op het dak voorziene zonnepanelen met een capaciteit van 1,6 Megawattpiek. Er zullen zo’n 50 à 60 vaste en tijdelijke arbeidskrachten tewerkgesteld worden, waarvoor er aandacht werd besteed aan een optimale arbeidsergonomie.

Technologische primeur

De ingebruikname van dit nieuwe sorteercentrum zorgt voor een technologische primeur. De installaties van Maf Roda in de voorsortering appel, waaronder de hoogtechnologische Globalscan 7-camera en Orphea-software, zijn de modernste van hun soort in West-Europa. De Twinscan 7-installatie, die gebruikt wordt op de sorteerlijnen van de peren, is dan weer uniek voor België. Hierbij worden de peren na een eerste scan omgedraaid waardoor de tweede scan de andere kant screent op interne en externe kwaliteitskenmerken.

Tot slot voegt Vlaams ministervan Economie, Innovatie, Werk en Landbouw Jo Brouns toe: “Ik ben fier dat ik vandaag dit project officieel heb mogen openen. Dit project heeft raakvlakken met en is een toonbeeld voor alle bevoegdheidsdomeinen waarvoor ik verantwoordelijk ben: Economie, Innovatie, Werk en Landbouw. Dergelijke investeringen zijn slechts rendabel op grote schaal. Vlaanderen wordt gelukkig gekenmerkt door een hoge organisatiegraad in de afzet van groenten en fruit, en coöperatie BelOrta neemt hierin een voortrekkersrol. Deze investering past ook perfect in de doelstellingen van de gemeenschappelijke markordening groente- en fruit, en kon dan ook rekenen op de hiervoor voorziene cofinanciering. De Vlaamse hardfruitsector heeft enkele moeilijke jaren achter de rug, maar dit project toont aan dat we via innovatie en samenwerking een voortrekkersrol kunnen blijven spelen in Europa”.

SN

Lees ook in Fruit

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Fruit Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.
Meer artikelen bekijken