Startpagina Granen

Poetin wil graandeal hernemen, als zijn eisen worden ingewilligd

De Russische president Vladimir Poetin is naar eigen zeggen bereid om het akkoord dat de uitvoer van Oekraïens graan via de Zwarte Zee toelaat, te hernemen als zijn eisen zijn ingewilligd.

Leestijd : 2 min

Dat heeft Poetin gezegd na een ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in het Russische Sotsji op maandag 4 september 2023.

Beperkingen opheffen

Voor Poetin moeten eerst de beperkingen op de export van Russische landbouwproducten worden opgeheven. Hij zei opnieuw dat de westerse sancties de export van Russisch graan, kunstmest en landbouwtechnologie verhinderen.

Nieuwe voorstellen

Erdogan verklaarde dat Turkije samen met de Verenigde Naties ‘nieuwe voorstellen’ uitwerkte om de graandeal nieuw leven in te blazen. “Ik geloof dat het mogelijk is resultaten te behalen”, zei hij op een persconferentie met Poetin in Sotsji. De Turkse president is gekant tegen ‘alternatieven’ voor het akkoord. Die kunnen volgens hem ‘geen duurzaam en veilig model gebaseerd op de samenwerking tussen de partijen’ bieden zoals het Zwarte Zee-initiatief.

Het graanakkoord kwam na de Russische invasie van Oekraïne onder bemiddeling van Turkije en de VN in juli vorig jaar tot stand. Zo kon de uitvoer van miljoenen tonnen graan en andere voedingsmiddelen via de Zwarte Zee opnieuw op gang komen, nadat Rusland er de Oekraïense havens had geblokkeerd. Midden juli trok Moskou zich eenzijdig terug uit de deal. Sindsdien zijn de spanningen in de Zwarte Zee weer opgelopen.

Poetin zei nog dat dat Rusland binnenkort het beloofde gratis graan zal leveren aan 6 Afrikaanse landen. Hij had die belofte gedaan tijdens de Afrikaans-Russische top in Sint-Petersburg, in juli. “We staan op het punt akkoorden af te sluiten met 6 Afrikaanse landen waaraan we de intentie hebben om gratis te leveren in de komende weken”, zei hij op de persconferentie. Veel Afrikaanse landen zijn afhankelijk van de graanexport uit Rusland en Oekraïne.

Belga

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken