Startpagina Veeteelt

SDB Boerderij vijfde Korte Keten Kop van Vlaams-Brabant

Het varkensbedrijf SDB Boerderij uit Kampenhout wint de Korte Keten Kop-verkiezing in de provincie Vlaams-Brabant. In totaal stemden bijna 3.000 personen op één van de zes laureaten. Naast SDB Boerderij waren Fruitbedrijf Morren uit Kortenaken, Tivoli Boutique uit Erps-Kwerps, Zelfoogstboerderij Perkuus uit Sint-Pieters-Leeuw, Hof Ter Vrijlegem uit Asse en Fruit en Groenten Torenhof uit Merchtem bij de genomineerden.

Leestijd : 3 min

“Voor het vijfde jaar op rij zochten we naar het uithangbord van de korte keten in onze provincie”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw. “Wie de meeste stemmen binnenhaalt, wint de verkiezing. Aan de titel is geen geldprijs verbonden. Het is louter voor de eer. De winnaar mag zich een jaar lang Korte Keten Kop van de provincie Vlaams-Brabant noemen. De laureaten en de winnaar krijgen als cadeautje korte-keten-kop-stickers. Voor de winnaar voorziet de provincie een klein extraatje, een keukenschort.”

Smakelijk, duurzaam en betrouwbaar varkensvlees

Sebastiaan ‘Seppe’ De Backer van SDB Boerderij is een gelukkige winnaar. Hij werkte 17 jaar als tuinaannemer maar onderhuids sluimerde het verlangen om een boerenstiel uit te oefenen.

“Toen ik enkele jaren geleden in de Ardennen met een quad aan het rijden was, zag ik bij een boer varkens buiten lopen”, zegt hij. “Ik dacht: zo kan het dus ook en stak mijn licht op. Ondertussen heb ik een tiental zeugen. Die zorgen voor gemiddeld 120 à 130 biggetjes. Op termijn wil ik naar 200 varkens evolueren en ook slachten op de boerderij.”

SDB Boerderij zet maximum 20 dieren per ha en om de drie maanden verhuizen ze. Zo krijgt het weiland de kans om te herstellen en kunnen de dieren er naar hartenlust wroeten en ploeteren. Door de vele beweging is de verhouding tussen vlees en vet perfect. Al het vlees verkoop wordt verkocht in de hoevewinkel.

Hij zal ook meedoen aan de Dag van de Landbouw op zondag 17 september:  https://fb.watch/mUzmMpcNfG/

Meer info over de boerderij lees je hier:

- https://www.bezoekdeboer.be/projecten/korte-keten-kop/sdb-boerderij-kampenhout

- www.sdbboerderij.be

Andere lauraten

• Fruitbedrijf Morren uit Kortenaken (421 stemmen): www.streekproductenmorren.be

De familie Morren uit Kortenaken staat synoniem voor overheerlijke peren en appelen. Hun familieappel Morren’s Jonagored en zomerappel Morren’s Sissired is in heel het land gekend. Sinds een paar jaar is er, naast de vertrouwde sapjes, een appelgin aan hun assortiment streekproducten toegevoegd.

• Tivoli Boutique uit Erps-Kwerps (Kortenberg) (542 stemmen): www.tivoliboutique.be

De kers op de taart. Letterlijk. Daar zorgt Sofie Wouters van Tivoli Boutique voor. Met haar ijstaarten fleurt ze feesten op. Voor haar creaties deed ze inspiratie op over de hele wereld. Ze deed buitenlandse stages in Zwitserland, Zweden en Zuid-Afrika. Ze perfectioneerde zich tot ambachtelijke ijsbereider.

• Zelfoogstboerderij Perkuus uit Sint-Pieters-Leeuw (238 stemmen): www.perkuus.be

Met zelfoogstboerderij Perkuus realiseren Charlotte Vandendriessche en Hilde De Boeck hun grote droom. Mensen opnieuw laten proeven, voelen en leren van en over de groenten op het veld.

• Hof ter Vrijlegem uit Mollem (Asse) (451 stemmen): www.hoftervrijlegem.be

Van het zaaien op de akkers tot de persing, botteling én verkoop. De koolzaadolie van het Hof ter Vrijlegem doorloopt de hele cyclus op en rond het bedrijf. Ook afgeleide producten zoals mayonaise en dressing maakt het familiebedrijf.

• Torenhof uit Brussegem (Merchtem) (636 stemmen): www.torenhofbrussegem.be

De appel valt bij Ann De Ryck van het Torenhof niet ver van de boom. Ze wist al heel vroeg dat ze in de voetsporen van haar vader én grootvader wou stappen. Onder haar vleugels werd de hoevewinkel uitgebouwd.

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken