Startpagina Actueel

50 land- en tuinbouwbedrijven gaven blik achter de schermen op de ‘Dag van de Landbouw’

Op zondag 17 september vond de 41ste editie plaats van de ‘Dag van de Landbouw’, een jaarlijkse traditie op de derde zondag van september. Met als thema "Het begint bij ons" geven 50 land- en tuinbouwbedrijven naar verwachting 100.000 mensen de kans om een kijkje te nemen achter de schermen van de hedendaagse land- en tuinbouw.

Leestijd : 4 min

Dit jaar zetten Boerenbond en Landelijke Gilden de schijnwerpers op de welvaart waar de bredere agro-voedingssector voor zorgt met 120.000 jobs. Momenteel telt de agro-voedingseconomie 34.325 bedrijven, wat goed is voor zo’n 60 miljard euro omzet. In Vlaanderen zijn er daarvan 23.218 land- en tuinbouwbedrijven. En 50 daarvan zetten hun deuren open voor het brede publiek. Mensen hadden deze ene dag zicht op de stallen, serres en loodsen.

Centraal tijdens de ‘Dag van de Landbouw’ staan de verschillende productieprocessen, de manier van leven en de hedendaagse methoden die te vinden zijn in de sector. Om het publiek mee te nemen in die hele keten zetten ook verwerkende bedrijven Inex, Tiense Suiker en De Kruisberg hun deuren open. “Naar aanleiding van onze 125ste verjaardag nemen we met Inex met veel plezier deel aan dit initiatief om de lokale zuivelketen inzichtelijker te maken en dichter bij de consument te brengen”, zegt Steven Dierickx, managing director bij Inex

Verwerkend bedrijf Inex zette naar aanleiding van zijn 125e verjaardag ook de deuren open, en trok heel wat bezoekers.
Verwerkend bedrijf Inex zette naar aanleiding van zijn 125e verjaardag ook de deuren open, en trok heel wat bezoekers. - Foto: MV

Nood aan contact

Dat er nog nood is aan contact met de landbouw, is ook zondag gebleken. Al sinds 1982 vieren Boerenbond en Landelijke Gilden op de derde zondag van september de ‘Dag van de Landbouw’, en ook nu werd het en succesvolle editie met rond de 100.000 bezoeken. Dat is goed want de kloof tussen landbouwer en de consument wordt steeds groter. “De tijd dat iedereen nog een landbouwer in zijn familie had, ligt al even achter ons. Uit een recente imagostudie van Vilt blijkt dat ruim de helft van de Vlamingen vindt dat ze meer nood hebben aan contact met de landbouw, via onderwijs of via rechtstreekse contacten met de boer. Veel mensen hebben nog maar weinig voeling met waar hun eten vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt”, klinkt het.

Ronnie en Annick Perneel-Schepens en hun kinderen Maarten, Jonas en Hannah bevestigen: “Mensen zijn steeds minder bezig met waar het eten op hun bord vandaan komt, zolang het maar goedkoop is. Dat speelt in het voordeel van buitenlandse bedrijven, die op grote schaal tegen een erg lage prijs kunnen produceren - soms zelfs zonder strikte kwaliteitscontrole. Als kleinschalig familiebedrijf kun je daar niet tegenop. We zetten vandaag dan ook met veel plezier onze deuren open om aan de mensen te tonen waar hun melk en yoghurt vandaan komt. We hebben een rendabel bedrijf dat qua duurzaamheid heel mooi in elkaar zit. We werken bijvoorbeeld met een wetenschappelijk gestuurde fokkerij. Door innovatie kunnen we focus leggen op een combinatie van hoge vet- en eiwitgehaltes in de melk, goede melkproductie en een hoge levensduur bij onze dieren. We hopen dat dergelijke landbouw ook in de toekomst een plaats blijft hebben in Vlaanderen.”

Eén van de deelnemende bedrijven is het melkveebedrijf van familie Perneel. De familie Perneel levert de weidemelk van hun 120 koeien aan zuivelbedrijf Inex.
Eén van de deelnemende bedrijven is het melkveebedrijf van familie Perneel. De familie Perneel levert de weidemelk van hun 120 koeien aan zuivelbedrijf Inex. - Foto: MV

Innovatieve bedrijven

Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond: “Onlangs bleek nog uit studies van ILVO en de KU Leuven dat de Vlaamse peren en melk de meest klimaatvriendelijke zijn van de wereld. Ook onze Vlaamse varkenshouders en akkerbouwers scoren goed qua klimaatimpact. We hebben in Vlaanderen geweldig innovatieve land- en tuinbouw: bij de beste van de wereld. Onze bedrijven zijn elke dag bezig duurzaamheid, klimaat en tal van innovaties. Daar mogen we enorm fier op zijn. Via verschillende initiatieven willen we de mensen dichter bij de sector brengen en hen laten ervaren hoe hun voedsel lokaal geproduceerd wordt. Als we ook in de toekomst in Vlaanderen ons voedsel willen blijven produceren en willen meespreken over hoe ons voedsel wordt geproduceerd, moeten we onze boeren koesteren. Hun producten zijn kwaliteitsvol, duurzaam, lekkere, met respect voor klimaat en dierenwelzijn.”

Bij familie Perneel

Eén van de deelnemende bedrijven is het melkveebedrijf van familie Perneel. De familie Perneel levert de weidemelk van hun 120 koeien aan zuivelbedrijf Inex, die op zijn beurt de melk verwerkt tot de producten die men in de winkel vindt, zoals yoghurt, room of chocomelk.

Minister van Landbouw Jo Brouns was ook aanwezig op de ‘Dag van de Landbouw’ en gaf op op het familiebedrijf zijn speech. “Op deze 41e editie is het zeker nodig om te landbouw te tonen. We moeten de Vlaamse landbouw eren en vieren. De sector heeft een duidelijk strategisch belang.” Hij verwijst nog naar wat voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, die dat belang bevestigde. “De landbouw moet steun en perspectief krijgen. Ze hebben die steun ook echt nodig om aan de uitdagingen te kunnen werken. Ik rij 180 km van Kinrooi tot Assenede en dan zie je ook alle functie van de landbouw, het belang ervan.”

Daarnaast verwijst Brouns naar de actie van Groene Kring op 8 september. “We gaan de uitdaging aan om de stikstof te halveren, maar we moeten wel de kans krijgen om dat te kunnen doen. We moeten de boeren een kader geven, zodat ze nog kunnen doen wat ze graag doen. We moeten zorgen voor eigen groene voedselproductie. Ik ben ervan overtuigd dat de Vlaming zijn hart wil en zal openen voor de landbouw.”

Marlies Vleugels

Lees ook in Actueel

Ecologische waterkwaliteit gaat er op vooruit

Akkerbouw De waterkwaliteit in Vlaanderen gaat er op vooruit. Het aantal waterlopen met een slechte of ontoereikende toestand neemt af in vergelijking met 10 jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van VMM en INBO die Statistiek Vlaanderen bekend maakte.
Meer artikelen bekijken