Startpagina Tuin

Zo help je het gazon de winter door

Het gazon heeft een moeilijk, lees kurkdroog, jaar achter zich. In de winter en de lente viel er volgens de waarnemingen van het KMI een zeer abnormaal lage hoeveelheid neerslag, waardoor veel gazonnetjes een ‘mooi bruin kleurtje’ kregen in plaats van de vertrouwde frisgroene kleur.

Leestijd : 5 min

Gelukkig viel er tijdens de zomer, zij het zeer ongelijk verdeeld over de verschillende meetpunten, wat meer regen zodat de grasmat toch weer groen werd en de laatste weken, met dank aan de zachte temperaturen, zelfs nog aan een heuse groeispurt begon.

Een fenomeen dat we de laatste jaren wel meer zien. Vroeger kon men al eind oktober de maaier opbergen maar de jongste jaren gebeurt het steeds vaker dat het gras blijft doorgroeien tot een heel stuk in november en zelfs december (gras groeit in periodes met een gemiddelde temperatuur hoger dan 6°C). Het voordeel hiervan is dat we wat meer tijd hebben om de grasmat nog eens grondig onder handen te nemen om ervoor te zorgen dat ze gezond en sterk de winter ingaat en een goede start kan nemen in de lente.

Najaarsbemesting

Een karweitje dat de meesten onder ons waarschijnlijk al uitgevoerd hebben, en dat beter niet meer kan uitgesteld worden, is het strooien van een najaarsmeststof. Het is heel belangrijk om dit nog te doen vóór het gras stopt met groeien, zodat deze meststof nog door het gras kan worden opgenomen en niet uitspoelt tijdens de natte winterperiode. Tegenwoordig zijn er heel wat kant-en-klare najaarsmeststoffen op de markt met een (veel) lager stikstofgehalte (N) en hogere fosfor- (P) en kalium- (K) gehaltes. Gebruik steeds de op de verpakking aangegeven dosis, een hogere dosering zorgt alleen maar voor uitspoeling van de meststof en verontreiniging van het grondwater. Of een najaarsbemesting echt nodig is, moet iedereen voor zichzelf uitmaken, maar een dichte grasmat heeft minder last van mosgroei en is beter bestand tegen de vorst.

De lage dosis N zorgt ervoor dat het gras in de zachtere periodes voldoende voeding heeft om op een gezonde wijze te kunnen groeien en dat het voldoende chlorofyl kan aanmaken waardoor het gras mooi groen blijft en het schaarse zonlicht kan omzetten in energie en voedsel. De P in deze meststoffen zorgt enerzijds voor een gezonde en goed ontwikkelde wortelmat van het gazon en anderzijds zorgt P ervoor dat het gras voldoende afrijpt, waardoor het beter bestand is tegen lange vorstperiodes. Het element K in de meststof is in tegenstelling met de tweevorige elementen geen bouwstof voor de plant maar zorgt o.a. voor een goede waterhuishouding binnenin de plant (minder last van natte en droge periodes). Vaak is aan gazonmeststof extra ijzer en magnesium toegevoegd waardoor het gazon een diepgroene kleur krijgt.

Laatste maaibeurt(en)

Bij de laatste maaibeurten in oktober-november wordt het gras beter niet meer te kort gemaaid, geadviseerd wordt om de hoogteregeling van de maaier één stand hoger te zetten. Hierdoor wordt het gras minder gestimuleerd om te groeien en zal het eerder gaan afrijpen waardoor de groei vertraagd. Een wat langere stand van het gras in de winterperiode zorgt ervoor dat de bodem beter beschermd is tegen winterse weersomstandigheden en geeft, door gebrek aan licht, mosgroei minder kans.

Bladeren verwijderen

Groenblijvende planten (zoals het gras van een gazon) hebben ook in de winter licht nodig en moeten dus in de bladvalperiode regelmatig bladvrij gemaakt worden. Voor het gazon kan men dit perfect combineren met de laatste maaibeurten. De grasmaaier staat al een standje hoger en als men dan ook nog wat trager te werk gaat, worden de afgevallen bladeren mooi opgeraapt en bovendien ook nog eens fijn vermalen, wat de vertering van de bladeren achteraf ten goede komt.

Bovendien is dit mengsel van gemalen bladeren en grasmaaisel ideaal om te gebruiken als mulchlaag elders in de tuin bv. onder hagen, in borders, op lege perceeltjes in de moestuin. Dergelijke mulchlaag, aangebracht in een luchtige laag van +/- 10 cm beschermt de bodem, voorkomt onkruidgroei en helpt op een natuurlijke manier het humusgehalte van de bodem te verhogen en de bodemstructuur te verbeteren.

Kalkbeurt

Als het gazon dan eindelijk in rust is (de bladeren zijn geruimd en de maaier staat netjes opgeruimd in het berghok) wordt het stilaan tijd om de zuurtegraad (pH) van het gazon te controleren en eventueel bij te sturen door een kalkbeurt. Omdat kalk geen meststof is (door het beïnvloeden van de zuurtegraad wordt de opname van meststoffen wel vergemakkelijkt) kan dit eigenlijk op ieder moment in het groeiseizoen toegediend worden. Maar omdat er in de winterperiode niet gemaaid dient te worden (de kalk heeft alle tijd om in de bodem door te dringen) en omwille van de interactie tussen kalk en meststoffen (die in het groeiseizoen worden toegediend) is het late najaar of de vroege winter het ideale moment om de kalk uit te strooien.

Of u ieder jaar dient te kalken hangt af van de manier waarop het gazon wordt beheerd. Bij intensief onderhouden siergazons, waar alle grasmaaisel wordt afgevoerd en regelmatig (chemisch) bemest wordt, zal een jaarlijkse onderhoudsbekalking meer nodig zijn dan bij gazons die gemaaid worden met een mulchmaaier (geen afvoer van het maaisel) en minder of niet bemest worden. In de meeste tuincentra kan men aan de hand van een bodemstaaltje, dat men eenvoudig zelf kan nemen, de zuurtegraad van grond bepalen en u een daarop gebaseerd, deskundig bekalkingsadvies geven.

Het gazon is zo perfect voorbereid op de winter en is klaar om in het voorjaar meteen aan de groei te gaan, door de langere dagen en de stijgende temperaturen.

Gazonmaaier

Ook de maaier kan na zijn laatste maaibeurt maar beter eens onder handen genomen worden om problemen bij de eerste start in het voorjaar te vermijden. Verwijder na de laatste maaibeurt de bougie en reinig de bougiekop met een staalborstel om roet en eventuele olieresten te verwijderen. Controleer visueel of de bougiekop niet te veel ingebrand of afgesleten is, en vervang door een nieuwe indien nodig. Maak het maaidek grondig proper en vet het lichtjes in om roestvorming te voorkomen.

Reinig de kartonnen luchtfilters door ze met perslucht proper te blazen. Een mousse filter wordt uitgespoeld met benzine of in een badje met warm water en wat afwasproduct en daarna terug bevochtigd met wat olie. Oude, gescheurde of te vuile luchtfilters worden beter vervangen.

Plaats de bougie terug en laat de machine draaien tot alle benzine opgebruikt is (Aspen-benzine mag in de machine blijven). Laat de olie van de nog niet volledig afgekoelde motor en vervang door nieuwe. Smeer het hoogteregelmechanisme, controleer het mes op beschadigingen en laat het indien nodig slijpen door een vakman. De maaier is nu klaar voor de winter en zal in het voorjaar, na het bijvullen van benzine, onmiddellijk startklaar zijn. Wie zijn machine liever laat onderhouden door een vakman, kan dit beter nu laten doen dan in het drukke voorjaar.

G.B.

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken