Startpagina Paarden

Kijk uit voor ‘herfstig’ gevaar!

Vallende bladeren, vochtige nachten en gras dat blijvend nat is… Iedere paardenhouder weet het ondertussen: de herfst loert om de hoek. Paardenpunt Vlaanderen vestigde ondertussen de aandacht van de paardenhouders op het gevaar dat esdoorn en eikels kunnen vormen voor onze grazende paarden.

Leestijd : 2 min

Esdoornvergiftiging en eikels in de weide zijn gevaarlijk. Tijdens de herfst is dat vooral omdat de wind zorgt voor de verspreiding van de eikels in de weide. Bladeren en zaden van esdoorns tieren ook welig op de weide na een winderige dag. De droge zaadhulzen van de esdoorn kunnen zich bovendien maar al te makkelijk ver verspreiden. In combinatie met weinig gras op de weide gaan de paarden er snel massaal van eten.

Esdoornvergiftiging is verantwoordelijk voor de beruchte atypische myopathie, een zeer ernstige en vaak fatale spierziekte bij paarden, pony’s, ezels en zebra’s. Meer dan 75% van de aangetaste dieren sterft aan deze aandoening binnen de 3 dagen na de eerste symptomen. Er is op vandaag nog geen remedie voorhanden. De weinige paarden die de ziekte overleven, kunnen wel recupereren, maar houden er soms hartritmestoornissen aan over.

Gevaarlijke eikenbomen

Weides die gelegen zijn in de omgeving van loofbossen zien er in de herfst vaak uit als een veld van eikenbladeren en eikels. Paarden gaan niet ziek worden van een occasioneel blad of vrucht. Een opname in grote hoeveelheid zorgt daar echter wel voor. De paarden krijgen koliek, gevolgd door bloederige diarree. De behandeling is moeilijk en een fatale afloop is maar al te vaak het gevolg. Het tanninegehalte dat aanwezig is in de eikels is de oorzaak van deze ellende. Omdat het tanninegehalte van jaar tot jaar varieert, zijn er het ene jaar al meer problemen dan het andere.

Voldoende ruwvoer

Meer ruwvoeder geven kan een oplossing zijn, maar sommige heethoofdige paarden laten hun hooi liggen om zich te voederen met wat de natuur hun voorschotelt. Het is dus niet evident om meer ruwvoeder te geven. Neem alvast je voorzorgen en beperkt de weidegang van de paarden. Je kan ze inscharen op een veilige plek. Minder beweging zal daarvan het resultaat zijn, maar de risico’s hiervan zijn veel minder groot dan de ziekmakende opname van esdoorn- en eikenboomgroen. Eens de bomen zich ontdaan hebben van hun groene tooi en de vorst de gevallen bladeren tot een bruine brij gereduceerd heeft, schrapt het paard ze van zijn menu. Meer info vind je op www.paarden.vlaanderen.

PB

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken