Startpagina Veeteelt

Omwonenden van veebedrijven eisen Vlaams ‘geurdecreet’ via juridische weg

Een tiental omwonenden van veebedrijven in Wuustwezel en Hoogstraten eisen met steun van milieuvereniging Dryade dat de Vlaamse overheid een ‘geurdecreet’ opstelt dat geuroverlast aanpakt. Om dat te bereiken, stellen ze de overheid alvast in gebreke en dreigen ze eind november effectief naar de rechtbank te stappen.

Leestijd : 2 min

De omwonenden zeggen bij monde van Dryade voortdurend in de stank te leven en zelfs ernstige gezondheidsschade te lijden. Het probleem is volgens Dryade dat Vlaanderen eigenlijk geen wetgevend kader rond geur heeft. "De beoordeling van geurhinder bij de vergunningverlening gebeurt aan de hand van administratieve richtlijnen die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn", klinkt het. "De mechanische toepassing van deze richtlijnen veroorzaakt een systematische onderschatting van de geurhinder."

Overheid in gebreke

De Vlaamse overheid wordt daarom in gebreke gesteld, om haar te dwingen een heus ‘geurdecreet’ op te stellen. "De omwonenden eisen een robuust geurdecreet en een Vlaamse geuroverschrijdingskaart zodat elke Vlaming zicht krijgt op de geuroverlast", zegt Dryade. "Daarnaast moeten de landbouwbedrijven die illegaal vergund werden en te veel geuroverlast veroorzaken aangepakt worden met effectieve geurbestrijding of veestapelreductie."

Dryade verwijst naar een Nederlands precedent, waarbij de overheid eind vorig jaar werd veroordeeld voor een ontoereikend geurbeleid - in strijd met het Europees verdrag voor de rechten van de mens. "Het Vlaamse geurbeleid lijkt zo mogelijk nog gebrekkiger", meent de milieuvereniging. Bij gebrek aan actie tegen 30 november stappen de omwonenden en Dryade ook hier naar de rechter, klinkt het nog.

"Al aangescherpt"

Het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verdedigt het bestaande beleid. "Onder minister Demir werd het geurbeleid bij vergunningen aangescherpt in het belang van omwonenden op het platteland", klinkt het in een reactie. "Zo werden de zogenaamde geuremissiefactoren, belangrijk om aanvragen te beoordelen, op basis van wetenschappelijk onderzoek verstrengd. Ook de afstandsregels werden verstrengd. We nemen dus akte van de ingebrekestelling, maar denken dat ze zich van vijand vergissen."

Belga

Lees ook in Veeteelt

Het belang van monitoring en sequenering bij PRRS

Varkens Het PRRS-programma biedt varkenshouders en dierenartsen krachtige tools om de aanwezigheid van het PRRS-virus (PRRSV) vroegtijdig op te sporen en om verspreiding effectief tegen te gaan. Daarmee kunnen ze gericht inspelen op de situatie binnen het bedrijf. In dit artikel verkennen we hoe de verschillende PRRS-Monitors en sequenering bijdragen aan een betere beheersing van PRRS en hoe de tools kunnen worden ingezet voor een doordacht gezondheidsbeleid.
Meer artikelen bekijken