Startpagina Veeteelt

EHD rukt op in Frankrijk

In Frankrijk werden sinds september reeds 1.194 gevallen van de epizoötische hemorragische ziekte (EHD) vastgesteld. De ziekte is inmiddels ook vastgesteld in Zwitserland, Spanje, Portugal en Italië. In België werd de ziekte nog niet opgemerkt.

Leestijd : 1 min

De epizoötische hemorragische ziekte (EHD) lijkt inzake symptomen en verspreiding een beetje op blauwtong. Vooral herten en runderen krijgen de ziekte, maar ook schapen en geiten kunnen deze oplopen zonder dat deze laatsten symptomen vertonen.

Lijkt op blauwtong

De ziekte wordt overgedragen door knutten (knijten). Ze veroorzaakt onder andere koorts, kreupelheid en ademhalingsstoornissen. Er bestaat voorlopig geen vaccin. Volgens het Franse ministerie van Landbouw genezen bijna alle besmette dieren na enkele dagen, mits ze extra zorgen toegediend krijgen. EHD kan dodelijk zijn.

Verspreiding

Eind vorig jaar werd de ziekte vastgesteld op Sardinië, later ook in Sicilië en Spanje. Deze maand dook er in Zwitserland een besmetting op. In Frankrijk komt EHD vooral voor in het grensgebied met Spanje.

Hoewel dieren elkaar in principe niet kunnen besmetten geldt bij elk vastgesteld geval een transportverbod voor vee in een straal van 150 km. Spanje en Italië hebben hun importverbod voor Franse kalveren inmiddels opgeheven. Italië is de belangrijkste afzetmarkt voor Franse kalveren.

Filip Van der Linden

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken