Brioche met spinazie, spek en kaas
Met een vulling van spinazie, spek en kaas maak je van jouw briochebrood een overheerlijke snack of hoofdmaaltijd. Je hebt wel 4 uur nodig om het te bereiden voor 4 personen.

Wat heb je nodig?
Voor het deeg:
2 tl droge gist
1 el lauw water
50 g suiker
0,25 tl zout
2 el melk
300 g bloem
3 eieren
220 g boter (kamertemperatuur)
Voor de vulling:
300 g spinazie
2 teentjes knoflook
200 g Belgische Brie l'Exquis
200 g kempisch spek (plakjes)
olijfolie
peper
zout
Hoe ga je te werk?
Maak het deeg:
Meng de gist met het water en laat 5 minuten rusten.
Los de suiker met het zout op in de melk.
Mix het gistmengsel en 2 eieren onder de bloem. Voeg het melkmengsel toe en kneed tot een glad deeg.
Voeg in delen de zachte boter toe en kneed verder tot een elastisch deeg. Leg het deeg in een kom, bedek met plastic folie en laat 2 uur op een warme plaats rijzen.
Vet een ronde bakvorm in met boter. Verdeel het deeg in 5 stukken. Kneed de stukken even door en rol er bolletjes van.
Leg de bolletjes in de springvorm. Kluts het overgebleven eitje los. Smeer de bovenkant van de brioche in met het ei.
Dek af en laat opnieuw 1 uur rijzen.
Maak de brioche:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Zet de brioche 45 minuten in de oven. Dek eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.
Laat de spinazie in delen slinken in olijfolie. Voeg de geperste look toe en kruid met peper en zout. Knijp er al het vocht uit en snijd grof.
Bak het spek in een droge koekenpan krokant.
Haal het brood uit de oven en laat even afkoelen.
Beleg de brioche:
Verhoog de oventemperatuur naar 220°C
Snijd intussen het brood, horizontaal, voorzichtig door. Beleg de onderkant met de spinazie en leg er het spek op.
Snijd de brie in plakjes en verdeel over het spek. Sluit het brood en wikkel het in aluminiumfolie.
Plaats nog eens 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Serveer meteen.
Meer lekkere recepten vind je op www.lekkervanbijons.be