Startpagina Varkens

Uitgebreide vrijwillige uitkoopregeling varkenshouderijen goedgekeurd door Europa

De Europese Commissie heeft op 10 november definitief het licht op groen gezet voor de tweede oproep tot vrijwillige stopzetting van varkensstallen van de Vlaamse regering.

Leestijd : 1 min

De Vlaamse regering heeft op 31 augustus op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een definitief akkoord bereikt over de tweede uitgebreide, vrijwillige uitkoopregeling voor Vlaamse varkenshouders. De uitkoopbedragen blijven daarin identiek aan de eerste oproep, maar door een wijziging van de instapdrempel naar 0,025% is de doelgroep uitgebreid. Ongeveer 2.700 extra landbouwexploitaties komen hierdoor in aanmerking voor het aanbod. Ze kunnen daar sinds 6 november op intekenen.

Lagere impactscore

De impactscore – die de stikstofneerslag van een landbouwbedrijf op nabijgelegen natuur weergeeft - is het belangrijkste criterium om te bepalen of varkensstallen in aanmerking komen voor vrijwillige stopzetting. Die impactscore is voor deze tweede oproep verlaagd van 0,5% tot 0,025%.

Daarmee verlaagde ook de instapdrempel en krijgen ongeveer 2.700 extra landbouwexploitaties met varkens de mogelijkheid om hun varkensstallen vrijwillig stop te zetten en daarvoor een vergoeding te ontvangen. De andere voorwaarden en regels blijven dezelfde als bij de eerste oproep.

Goedkeuring van Europese Commissie

De Europese Commissie moest echter nog haar finale goedkeuring geven voor de tweede oproep. Daardoor is er nu zekerheid voor de landbouwers dat de uitbetaling ook daadwerkelijk kan gebeuren. Dat bericht kwam vandaag binnen bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. De tweede oproep loopt van 6 november tot en met 19 januari 2024.

Filip Van der Linden

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken