Internationaal merkt ruim 70% landbouwers grote gevolgen van klimaatverandering op hun bedrijf
71% van de boeren die internationaal een enquête invulden, zegt dat klimaatverandering nu al een grote impact heeft op hun bedrijf, en nog meer boeren maken zich zorgen over de impact ervan in de toekomst. 73% kreeg al te maken met een toenemende druk van plagen en ziekten. Dit zijn enkele van de bevindingen uit het gepubliceerde onderzoek ‘Farmer Voice’.
90% van alle ondervraagde boeren ondervond dat het weer de afgelopen jaren is veranderd. - Foto: LBL
Door : Landbouwleven
Leestijd : 4 minDelen :
Het gewasbeschermingsmiddelen- en zadenbedrijf Bayer gaf een onderzoeksbureau, Kekst CNC, de opdracht om onafhankelijk wereldwijd 800 boeren te ondervragen naar de impact van klimaatverandering op hun bedrijf. Zowel kleine als grote bedrijven werden opgenomen wereldwijd: in Australië, Brazilië, China, Duitsland, India, Kenia, Oekraïne en de Verenigde Staten.
Rodrigo Santos, lid van de Raad van Bestuur van Bayer AG en voorzitter van de divisie Gewasbescherming: "Boeren ondervinden nu al de nadelige gevolgen van klimaatverandering op hun velden en tegelijkertijd spelen ze een sleutelrol in de aanpak ertegen. Daarom is het zo belangrijk om de stem van de landbouwer op de voorgrond te plaatsen. De verliezen die in dit onderzoek worden gerapporteerd, maken de directe bedreiging die klimaatverandering vormt voor de wereldwijde voedselzekerheid kristalhelder. In het licht van een groeiende wereldbevolking moeten de resultaten een katalysator zijn voor inspanningen om de landbouw regeneratief te maken."
Bayer gaf een onderzoeksbureau, Kekst CNC, de opdracht om onafhankelijk wereldwijd 800 boeren te ondervragen naar de impact van klimaatverandering op hun bedrijf. - Foto: MV
Geen ontkenning
De meeste boeren voelen de impact van klimaatverandering. De stijgende temperaturen verlagen de productiviteit, omdat extreem weer gevolgen heeft voor de bedrijven en het inkomen onder druk zet. 90% van alle ondervraagde boeren ondervond dat het weer de afgelopen jaren is veranderd. Hier gaat het om hitte en/of droogte, maar ook wind, regenintensiteit en extremere koude werden vernoemd. De gevolgen van de hitte worden het sterkst gevoeld in India, Kenia en Brazilië. Boeren verwachten dat de gevolgen van klimaatverandering zullen aanhouden. 76% geeft aan bezorgd te zijn over de gevolgen voor de toekomst.
Telers zijn het meest bezorgd over de hoge temperaturen die schadelijk zijn voor productiviteit en winstgevendheid. Acht op de 10 boeren die hitte hebben ervaren, verwachten de komende jaren een lagere opbrengst. 71% van de boeren zegt dat klimaatverandering nu al een grote impact heeft op hun bedrijf. Gemiddeld schatten boeren dat hun inkomen de afgelopen 2 jaar met 15,7% is gedaald als gevolg van de klimaatverandering. Eén op de 6 boeren geeft zelfs een inkomensverlies van meer dan 25% aan tijdens deze periode. 73% zag bovendien dat de plaag- en ziektedruk de laatste 3 jaar steeg.
Economische uitdagingen
Hoewel klimaatverandering een dominant overkoepelend thema is, zijn de economische uitdagingen de grootste prioriteit voor de komende 3 jaar. Meer dan de helft (55%) van de boeren plaatste kunstmestkosten in de top 3 van de uitdagingen, gevolgd door energiekosten (47%), prijs- en inkomensvolatiliteit (37%) en de kosten van gewasbescherming (36%). Het belang van kunstmestkosten wordt het duidelijkst in Kenia, India en Oekraïne.
In Oekraïne noemde 70% van de boeren kunstmestkosten als 1 van de 3 grootste uitdagingen, wat aangeeft dat de concrete gevolgen van de oorlog een grote druk leggen op de landbouwers in het land. Daarnaast noemde 40% algemene ontwrichting als gevolg van de oorlog als een van de grootste uitdagingen. Daarnaast hebben Oekraïense boeren veel van dezelfde kenmerken als hun wereldwijde collega's. Zo geeft meer dan driekwart (77%) aan dat de klimaatverandering al grote gevolgen heeft gehad voor hun bedrijf.
Boeren willen klimaatverandering beperken
Meer dan 80% van de ondervraagde boeren onderneemt al stappen of is van plan stappen te ondernemen om maatregelen toe te passen die bijdragen aan het verminderen van broeikasgassen. Vier op de 10 boeren geloven dat maatregelen die de bodemgezondheid beschermen en verbeteren de belangrijkste manieren zijn om risico’s van extreem weer tegen te gaan.
De belangrijkste maatregelen zijn het gebruik van groenbedekkers (43% doet dit al of is van plan dit te doen), het gebruik van hernieuwbare energie of biobrandstoffen (37%) en het gebruik van innovatieve zaden om het gebruik van meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen te verminderen (33%). Daarnaast beweert elke ondervraagde boer dat hij al maatregelen toepast of van plan is toe te passen om de biodiversiteit te bevorderen. Meer dan de helft (54%) zegt al maatregelen toe te passen om insecten te beschermen, zoals insectenhotels, of is van plan om dat de komende 3 jaar te doen. Bijna de helft (48%) denkt aan efficiënter watergebruik, of aan watergerelateerde praktijken.
De belangrijkste maatregel is het gebruik van groenbedekkers. 43% doet dit al of is van plan om dit te doen. - Foto: MV
Innovatie is cruciaal
Om klaar te zijn voor de toekomst hechten boeren veel waarde aan innovatie. Meer dan de helft (53%) van hen zegt dat toegang tot zaden en andere zaken die ontworpen zijn om beter om te gaan met extreme weersomstandigheden hun bedrijf het meest ten goede zou komen. Een vergelijkbaar aantal (50%) vraagt om betere gewasbeschermingstechnologie. 42% zegt dat betere toegang tot irrigatietechnologie hun bedrijf ten goede zou komen. Het verbeteren van efficiënt landgebruik, het diversifiëren van gewassen en een gezondere bodem zouden wel de belangrijkste wegen naar succes zijn.
Boeren zijn het eens over wereldwijde uitdagingen
Over het algemeen toont de ‘Farmer Voice’-enquête dat boeren over de hele wereld het grotendeels eens zijn over de hedendaagse uitdagingen en vooruitzichten voor de toekomst. Hoewel er kleine verschillen zijn tussen de landen, zijn de overkoepelende kwesties van klimaatverandering en economische druk voor iedereen even belangrijk.
"Boeren worden geconfronteerd met meerdere en gerelateerde uitdagingen. Desondanks hebben we gemerkt dat ze hoopvol zijn – bijna driekwart zegt positief te zijn over de toekomst van de landbouw in hun land," aldus Rodrigo Santos. Bijna 9 op de 10 boeren vinden voedselzekerheid belangrijk, maar voelen zich niet erkend in de rol de wereld te voeden.
"De standpunten die de boeren in het rapport naar voren brengen, moeten op grote schaal worden gezien en begrepen. Ze vormen een oproep tot actie om het hele voedselsysteem te innoveren, om samen te werken en om de oplossingen te leveren die boeren nodig hebben."
ActueelVlaams minister van Landbouw Jo Brouns zet een belangrijke stap richting een toekomstgerichte landbouw in Vlaanderen. De minister start het traject dat moet leiden tot een langetermijnvisie voor de Vlaamse land- en tuinbouw tegen 2050. Om dat proces in goede banen te leiden, stelt de minister em. prof. dr. Guido Van Huylenbroeck aan als opdrachthouder.