Startpagina Mechanisatie

Vier merken ontvangen ‘Tractor of the year’ award

Zondagmiddag 12 november zijn tijdens de eerste beursdag van de Duitse landbouwmechanisatiebeurs Agritechnica de ‘Tractor of the year 2024’- awards uitgereikt. Maar liefst 4 merken werden bekroond.

Leestijd : 2 min

De hoofdprijs ‘ Tractor of the year’ ging naar de Xerion 12.650 TerraTrac van Claas. Met zijn 653 pk is dit de krachtigste tractor met een cvt-versnellingsbak. Het vermogen wordt overgebracht dankzij 4 driehoekige rupsen, in eigen huis ontwikkeld. Trekkracht wordt hierdoor niet enkel gemaximaliseerd, ook de bodemdruk wordt geminimaliseerd. Voor dit aspect is de jury bijzonder gevoelig.

Ondanks zijn enorme afmetingen is de tractor makkelijk bestuurbaar dankzij de gebruikte versnellingsbak en het Cemos-bestuurdersassistentiesysteem. De transmissie, trekkracht en ballastering worden hiermee geoptimaliseerd om brandstofverbruik te minimaliseren.

Argo Tractors

In de categorie ‘Best Utility’ sleepte Mc Cormick X5.120 P3-Drive de award in de wacht. Sterke punten voor de jury zijn: compactheid, robuustheid, veelzijdigheid en connectiviteit. Uit een FPT-viercilindermotor haalt deze tractor 114 pk. Hij laat zich verder opmerken door de SmartPilot- joystick die automatisch door 12 powershiftversnellingen schakelt.

Mc Cormick mag zich een jaar lang ‘Best Utility’-tractor van 2024 noemen.
Mc Cormick mag zich een jaar lang ‘Best Utility’-tractor van 2024 noemen. - Foto: TD

De Italiaanse groep – Argo Tractors – waartoe de merken Mc Cormic, Landini en Valpadana behoren, viel nog een tweede keer in de prijzen met hun Landini Rex 4-120 GT RoboShift Dynamic. Deze kreeg de eer van ‘Best of Specialized’. De jury was onder de indruk van de toegepaste RoboShift-transmissie en vindt dat Landini het niveau van smalspoortractoren verder omhoog trok.

Deze Landini- smalspoor kreeg de prijs ‘Best of  Specialized’.
Deze Landini- smalspoor kreeg de prijs ‘Best of Specialized’. - Foto: TD

Duurzame Fendt

De Sustainable TOTY 2024 ging naar de e-107 V Vario van Fendt. Dit is de eerste volledig elektrische tractor op de markt met een vermogen van meer dan 60 pk en een batterijcapaciteit van 100 kWh. Afhankelijk van het uitgevoerde werk is er een autonomie van 4 tot 7 uur, zonder uitstoot van schadelijke emissies. Voornoemde tractor heeft dezelfde afmetingen als een gelijkaardig, niet elektrisch aangedreven model, waardoor dezelfde werktuigen gebruikt kunnen blijven worden. Dat aspect charmeerde de jury.

In de categorie ‘Sustainable’ wist Fendt te scoren.
In de categorie ‘Sustainable’ wist Fendt te scoren. - Foto: TD

Tim Decoster

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken