Startpagina Melkvee

Hogan: herstel melkprijs nog broos

Eurocommissaris Phil Hogan waarschuwt melkveehouders: het enige dat vast staat, is dat het prijsverloop van zuivel onzekerder dan ooit is. De melkprijs is nu relatief hoog, maar verstandige boeren bouwen wat de Ier betreft marge in voor mindere tijden.

Leestijd : 2 min

Zuivelprijzen zijn de afgelopen maanden flink opgelopen en de boterprijs bereikte zelfs een historisch hoogtepunt met in Frankrijk een “croissant crisis” tot gevolg. Toch waarschuwt Eurocommissaris Phil Hogan (landbouw) boeren op de World Dairy Summit deze week dat het herstel van de zuivelprijzen broos is. De Commissie zelf onderzoekt of haar interventiebeleid aangepast moet worden

In september kwam de wereldwijde melkprijsindex van de VN uit op het hoogste niveau sinds juli 2014. Binnen het gamma zuivelproducten zijn boter en kaas het meest in trek. Internationaal bereikten boterprijzen zelfs een historisch record. In Franse media wordt al gesproken over een “croissant crisis” omdat voor veel bakkers de industriële boter te duur is geworden; er dreigt zelfs een tekort.

De boterprijs stijgt onder meer omdat de vraag naar natuurlijke ingrediënten toeneemt, aldus Veronique Pilet, hoofdeconoom van de Franse zuivelorganisatie Cniel, tijdens de top. Pilet ziet aanhoudend sterke boterprijzen, maar afbrokkelende prijzen voor mageremelkpoeder.

Boterprijs over top

De boterprijs lijkt wel over zijn hoogtepunt. De Belgische BCZ-notering voor melkerijboter dook eerder deze maand ruim 39 euro per 100 kg omlaag. De notering van de Nederlandse ketenorganisatie Zuivel NL werd op 25 oktober zelfs met 50 euro verlaagd tot 515 euro per 100 kg. De noteringen staan nog altijd op een relatief hoog niveau en Rabobank denkt dat de situatie zich richting het einde van het jaar zal voortzetten, met ook een blijvend groot prijsverschil tussen vet en eiwit.

Maar Hogan benadrukte tijdens de top in Belfast dat de markt beweeglijk is. Melkveehouders worden sinds de afschaffing van het melkquotum in 2015 toenemend blootgesteld aan de grillen van de wereldmarkt, wat leidt tot hogere pieken en diepere dalen. Dertig jaar melkquotum heeft een mentaliteit gekweekt die niet zomaar in enkele jaren zonder quotum gebroken kan worden. Boeren moeten volgens Hogan meer innoveren, samenwerken en signalen van de markt oppikken.

Hogan zei ook dat hij het interventiebeleid van de EU onder de loep zou nemen. De Commissie zit in zijn maag met een grote hoeveelheid mageremelkpoeder die is opgekocht toen prijzen laag waren. De markt herstelde en de Commissie wil van de voorraad af. Maar kopers, die de situatie van de Commissie kennen en hierop anticiperen, lijken nog niet erg bereid om de mageremelkpoeder af te nemen. Bij een laatste tranche verkocht de Commissie voor 1440,50 per ton, wat neerkomt op 260 euro minder dan de aankoopprijs.

Hogan wil niet tornen aan het instrument, maar wel aan de wijze waarop het wordt gehanteerd. Australische en Nieuw-Zeelandse zuivelvertegenwoordigers zeiden tijdens de top dat de interventievoorraden destabiliserend kunnen werken.

J.C.B

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken