Startpagina Veeteelt

Nieuwe gevallen van blauwtong bij Vlaamse schapen aan Nederlandse grens

Er zijn na de eerste vaststelling in oktober nog 2 gevallen van blauwtong (regio Meer en regio Essen) officieel bevestigd en er is ook nog 1 vermoeden (regio Zoersel), meldt DGZ. De nieuw bevestigde gevallen tonen aan dat het belangrijk is om waakzaam te blijven. Van zodra je verdachte symptomen opmerkt bij je dieren, schakel jouw dierenarts in zodat die de juiste monsters kan insturen voor verder onderzoek.

Leestijd : 2 min

De 2 officieel bevestigde gevallen in Vlaanderen liggen vlakbij de Nederlandse grens. In Meer werd blauwtong serotype 3 vastgesteld bij een ramlam. Het dier vertoonde ernstige symptomen (schuim op bek, blauwe tong, letsels in de muil, hoge koorts) en werd ondertussen geëuthanaseerd. De rest van de kudde is voorlopig symptoomvrij. In Essen betrof het 1 schaap met milde symptomen. Het was het enige dier van de kudde met de typische blauwtongverschijnselen. Dit dier is ondertussen hersteld.

Aanwezig in enkele buurlanden

Ondertussen lijken met het blauwtongvirus besmette knutten het kanaal te zijn overgewaaid, want in het Engelse Canterbury (regio Kent) testte bij een routine blauwtongscreening een koe positief voor serotype 3. De Britse overheid meldt dat vooral het zuiden en de oostkust van Engeland de hoogste risicogebieden vormen.

In Nederland blijft het aantal besmettingen nog volop toenemen: uit het meest recente overzicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat blauwtong al op meer dan 5.300 veebedrijven werd vastgesteld. De meeste besmettingen situeren zich in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Friesland en Drenthe. In Limburg en Zeeland komt de ziekte bijna niet voor.

Ook in Duitslandzijn er ondertussen al meerdere vaststellingen: de teller staat daar op 7 officieel bevestigde gevallen.

Verplichte aangifte

Blauwtong is een aangifteplichtige ziekte. Wie een besmetting vermoedt, moet monsters insturen. Het is volgens DGZ van groot belang dat we een zo goed mogelijk beeld blijven hebben van de situatie in ons land. Heb je ook maar enig vermoeden van besmetting, contacteer dan de Lokale Controle Eenheid van het FAVV en laat stalen nemen/neem stalen voor onderzoek op blauwtongvirus (zie procedure 1785121). De analysekosten worden betaald door het FAVV. Op de FAVV-website vind je een fiche met de meest belangrijke informatie (klinische symptomen,..).

DGZ

Lees ook in Veeteelt

De grootste boerderij keert terug naar Brussel

Agribex Het beste op het gebied van dierengenetica uit het zuiden en het noorden van het land naar Brussel brengen, dat is het beproefde concept van de Brussels Livestock Show. Voor deze nieuwe editie behouden de organisatoren dezelfde ingrediënten – een ‘levende expo’ en de traditionele prijskampen – die in het verleden bijdroegen aan het succes ervan.
Meer artikelen bekijken