Startpagina Veeteelt

EHD rukt op tot Bretagne

In Frankrijk werden sinds september reeds 3.340 gevallen van de epizoötische hemorragische ziekte (EHD) vastgesteld. De beschermingszone gaat telkens tot 150 km rond de vastgestelde besmettingshaard. Die zone reikt door een besmetting in de Vendée inmiddels tot aan Morbihan in Bretagne.

Leestijd : 1 min

De epizoötische hemorragische ziekte (EHD) lijkt inzake symptomen en verspreiding een beetje op blauwtong. Vooral herten en runderen krijgen de ziekte, maar ook schapen en geiten kunnen deze oplopen zonder dat deze laatsten symptomen vertonen.

De ziekte is behalve in Frankrijk ook vastgesteld in Zwitserland, Spanje, Portugal en Italië. In België werd de ziekte nog niet opgemerkt.

Lijkt op blauwtong

De ziekte wordt overgedragen door knutten (knijten). Ze veroorzaakt onder andere koorts, kreupelheid en ademhalingsstoornissen. Er bestaat voorlopig geen vaccin. EHD kan dodelijk zijn, maar vaak genezen de dieren dankzij wat extra zorg.

Verspreiding

Eind vorig jaar werd de ziekte vastgesteld op Sardinië, later ook in Sicilië en Spanje. Vorige maand dook er in Zwitserland een besmetting op. In Frankrijk werd EHD aanvankelijk vooral vastgesteld in het grensgebied met Spanje. Sindsdien dook de ziekte op in 14 Franse departementen.

Hoewel dieren elkaar in principe niet kunnen besmetten geldt bij elk vastgesteld geval een transportverbod voor vee in een straal van 150 km. Spanje en Italië hebben hun importverbod voor Franse kalveren inmiddels opgeheven. Italië is de belangrijkste afzetmarkt voor Franse kalveren.

Filip Van der Linden

Lees ook in Veeteelt

De grootste boerderij keert terug naar Brussel

Agribex Het beste op het gebied van dierengenetica uit het zuiden en het noorden van het land naar Brussel brengen, dat is het beproefde concept van de Brussels Livestock Show. Voor deze nieuwe editie behouden de organisatoren dezelfde ingrediënten – een ‘levende expo’ en de traditionele prijskampen – die in het verleden bijdroegen aan het succes ervan.
Meer artikelen bekijken