Startpagina Veeteelt

Nederlandse stad Arnhem zet varkens in tegen opmars Amerikaanse eik

De stad Arnhem, in het oosten van Nederland, laat 9 varkens los in het bos. De Bonte Bentheimers, gevlekte varkens die tot 250 kg kunnen wegen, gaan de eikels van de Amerikaanse eik in dat bos opeten. Zo zal de exotische eik de inheemse eiken en dennen niet langer overheersen.

Leestijd : 1 min

Varkens zijn dol op eikels. Op biologische boerderijen worden vaak speciaal voor de varkens eikels ingezameld. Volgens de gemeente was het in het verleden heel normaal om varkens in eikenbossen te laten rondlopen. “We introduceren die historische werkwijze weer, want het is een prachtige manier om onze bossen duurzaam te beheren”, stelt Marco van der Wel, wethouder Natuur, Milieu en Zorg (Partij voor de Dieren) in Arnhem.

Het Rijk der Heide omvat 15 ha. Als de verspreiding van de Amerikaanse eik niet wordt tegengehouden, zal hij volgens de gemeente het hele bos domineren. Ook de bodem lijdt onder de Amerikaanse eiken: mossen, insecten en vogels hebben er minder ruimte dan onder inheemse soorten.

Arnhem gaat grond die de varkens hebben losgewoeld, inzaaien met kruidenmengsels. Als de inzet van de Bonte Bentheimers een succes is, wil Arnhem de overeenkomst met de eigenaar volgend jaar verlengen. De varkens zouden dan ook op andere plekken in het bosrijke Arnhem worden ingezet.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken