Startpagina Actueel

Geert Wilders wil een einde aan de boerenhaat in Nederland

In Nederland heeft de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders de vervroegde verkiezingen van 22 november gewonnen. De PVV is met 37 zetels in de Tweede Kamer veruit de grootste partij van het land, maar het is nog niet duidelijk of de partij ook in de meerderheidscoalitie zal zitten.

Leestijd : 2 min

Er waren in Nederland heel wat kiezers die pas op het laatste ogenblik hun keuze gemaakt hebben. Gingen de Nederlandse verkiezingen van februari nog over stikstof en de landbouw, dan was dat in de laatste debatten voor 22 november veel minder een thema.

In het verkiezingsprogramma van de PVV staan er vooral standpunten over asiel en migratie, maar toch is er ook een volledig hoofdstuk over landbouw en voeding.

Verstikkende regelzucht

“De PVV zegt heel duidelijk: nee, wij willen niet minder boeren, maar een einde aan de boerenhaat. We moeten weer terug naar die collectieve trots van weleer. De boeren moeten blijven. Al jarenlang worden de boeren bedolven onder een verstikkende regelzucht, zowel nationaal als Europees: regels over uitstoot, over mest, over water, over lucht, over natuur, enz…”, luidt het in het verkiezingsprogramma van de PVV.

“Het gaat maar door. De afgelopen jaren is daar het zogenaamde ‘stikstofprobleem’ nog eens bijgekomen. En dat terwijl de boerensector de afgelopen decennia de stikstofuitstoot al enorm heeft verminderd en het aantal boerenbedrijven al gigantisch is afgenomen.”

Stikstofprobleem bestaat niet

De PVV kijkt net als de NSC en de BBB heel anders aan tegen stikstof dan de ontslagnemende coalitie in Nederland. “We moeten af van alle bangmakerij dat onze natuur en onze leefomgeving op omvallen zouden staan. Onder het mom van een niet-bestaand stikstofprobleem worden hardwerkende boeren de nek omgedraaid met verplichte uitkoop en uiteindelijk zelfs onteigening. Ook het Landbouwakkoord draaide feitelijk maar om één ding: de krimp van de veestapel en de krimp van het aantal boeren.”

“De PVV is glashelder: de stikstofregels moeten worden geschrapt, op z’n minst versoepeld, zodat de boeren kunnen blijven boeren. Want elke extra regel of eis die de Nederlandse boeren wordt opgelegd leidt tot een slechtere concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland. De Nederlandse voedselproductie wordt simpelweg verplaatst naar landen die hun boeren géén absurde regels opleggen. En onze eigen Nederlandse boeren gaan eraan onderdoor. Daarom: houd onze voedselvoorziening in eigen land en bied de boeren een goed toekomstperspectief en een eerlijke prijs.”

Kdw’s uit de wet halen

Samengevat wil de PVV de boeren een goed toekomstperspectief en een eerlijke prijs bieden, de stikstofregels schrappen of op z’n minst versoepelen, het Nederlandse Stikstoffonds schrappen, geen verplichte uitkoop en geen onteigeningen, PAS-melders legaliseren en kritische depositiewaarden (kdw’s) uit de wet halen.

Inzake voeding wil Geert Wilders het Nederlandse boodschappenwagentje goedkoper maken door de btw op voedingsmiddelen af te schaffen.

Of de PVV in de volgende Nederlandse regering zit en welke van deze partijpunten dan meegenomen worden in het regeerakkoord, zal nog moeten blijken.

PVV/FVDL

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken