Startpagina Groenvoorziening

Brazilië wil landbouwgrond met 60 % vergroten zonder bomenkap

Brazilië heeft een plan klaar om de beschikbare landbouwgrond met 60 % uit te breiden, zonder daarbij bomen te kappen.

Leestijd : 1 min

De details van het plan wil president Luiz Inácio Lula da Silva bekendmaken tijdens de klimaattop COP28 in Dubai.

Concreet wil de Braziliaanse regering in onbruik gevallen weiden voor begrazing omvormen tot landbouwgrond. Het ministerie van Landbouw heeft naar eigen zeggen 40 miljoen ha geïdentificeerd die met een investering kan worden klaargemaakt voor het verbouwen van gewassen. De komende 10 jaar wil de regering daarvoor 110 miljard euro investeren. De maatregel zou de landbouwgrond in Brazilië uitbreiden van 65 miljoen naar 105 miljoen hectare, en dat zonder ‘ook maar één boom te vellen’, belooft de regering.

De linkse president Lula da Silva heeft de bescherming van het klimaat tot een van zijn prioriteiten gemaakt. Onder zijn rechtse voorganger Jair Bolsonaro raakte de ontbossing in het Braziliaanse deel van de Amazone in een stroomversnelling. Toch blijft landbouw, en dan met name vee- en sojateelt, een hoeksteen van de economie in de Zuid-Amerikaanse landbouwreus.

Lula heeft beloofd tegen 2030 een einde te maken aan de illegale ontbossing door onder andere landbouwbedrijven, die in de eerste helft van dit jaar met een derde is afgenomen.

Belga

Lees ook in Groenvoorziening

Sterke bladhoudende planten

Liefhebberstuin Als we denken aan een wintergroene haag, denken we vaak aan de klassieke coniferen zoals ‘Taxus’, ‘Thuya’ of ‘Juniperus’. Er zijn echter ook sterke, goed bladhoudende planten die zich uitstekend lenen voor het vormen van een mooie dichte haag. Waar coniferen, met uitzondering van Taxus, eerder geschikt zijn voor het vormen van wat hogere hagen, zijn een aantal van de bladhoudende planten ook prima geschikt om lage haagjes mee te maken.
Meer artikelen bekijken