Definitief groen licht voor Blue Deal decreet
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil zorgen voor continuïteit in de aanpak van droogte en waterschaarste. Daarom zal elke toekomstige Vlaamse Regering binnen een jaar na haar aantreden een Blue Deal met concrete investeringen moeten opmaken.

Dat verankert de Vlaamse regering in het zogenaamde Blue Deal decreet, dat na advies van de Raad van State, definitief goedgekeurd werd.
Inzetten op toekomst
Demir reageert vastberaden: “De Blue Deal is ons sterk antwoord op de aanpak van extreme weerssituaties in Vlaanderen en broodnodig in de strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zoals droogte en overstromingen. Dit laten doodbloeden na één legislatuur zou een historische vergissing zijn. We moeten de inspanningen blijven volhouden, zeker met de klimaatverandering in het achterhoofd. Door dit decreet zal elke nieuwe Vlaamse Regering een Blue Deal moeten opmaken en laten goedkeuren, met niet alleen doelstellingen, maar ook de financiering van concrete maatregelen ervan”.
Legislatuurplan
Met het decreet wordt de Blue Deal gekoppeld aan de vijfjaarlijkse beleidscyclus van de Vlaamse Regering. De Blue Deal wordt hierdoor een soort ‘legislatuurplan’ voor de volledige regeerperiode. Die legislatuurgebonden Blue Deal zal duidelijk doelstellingen bevatten om water maximaal vast te houden en duurzaam te gebruiken, maar uiteraard ook om de risico’s op waterschaarste én overstromingen te verminderen, inclusief de strategieën en maatregelen die daarvoor gehanteerd zullen worden. Bovendien zal ook voor de nodige financiering moeten worden gezorgd. Zo verzekert Demir de verderzetting van de principes van haar Blue Deal, die in de zomer van 2020 werden vastgelegd door de Vlaamse Regering.
Grote steun voor decreet
Een adviesvraag aan de strategische adviesraden Mina, SERV en SALV leerde de Vlaamse Regering alvast dat er grote steun is voor het Blue Deal decreet. En ook de Raad van State stond er positief tegenover. Dat Vlaanderen met de Blue Deal een bijzonder stevig verhaal heeft om waterschaarste systematisch aan te pakken, kaartte Demir eerder dit jaar aan op de VN top Water in New York. Demir brak er in maart een lans voor een wereldwijde Blue Deal tussen de landen van de Verenigde Naties. Ze daagde de collega-regeringsleiders uit om de handen in elkaar te slaan om de waterbeschikbaarheid voor de toekomstige generaties veilig te stellen. Intussen lopen daardoor op Europees niveau gesprekken over een Europese Blue Deal.
Vlaams minister Zuhal Demir: “We komen van ver, maar met de Blue Deal koos Vlaanderen er resoluut voor om het roer om te gooien. Elke dag opnieuw gaan we in Vlaanderen de wateruitdaging aan. Er is nooit eerder zoveel geïnvesteerd in onze natte natuur en onze waterbevoorrading om de droogte te bestrijden. We maken van Vlaanderen een weerbaar waterland met ruimte voor water om hen te beschermen tegen overstromingen. We ontharden en vergroenen om het water terug de grond te laten insijpelen. Met tal van investeringen maken we van Vlaanderen opnieuw een spons. Deze uitdaging overschrijdt echter de legislatuur. Dit decreet toont duidelijk aan dat we met deze Vlaamse Regering aan langetermijnbeleid doen.”
Beter waterbeleid
Demir ontwikkelde het Blue Deal-plan in 2020 en slaagde er de voorbije jaren in de budgetten voor waterbeleid stelselmatig te verhogen en structureel te verankeren in de Vlaamse begroting. Dankzij de Blue Deal werden al honderden investeringsprojecten opgestart in Vlaanderen om te komen tot meer klimaatrobuuste watersystemen, zodat die meer water kunnen opnemen en vasthouden.
Demir besluit enthousiast: “We gaan in Vlaanderen écht voor een systeemomslag. Maar dit is een marathon, geen sprint. Als we de systeemomslag écht willen realiseren, zoals alle experts ook vragen, dan moeten we volhouden. Met dit decreet zetten we weer een volgende stap in de goede richting.”
Het decreet vertrekt nu naar het Vlaams Parlement.