Startpagina Actueel

Europese Commissie wil internationale beschermingsstatus wolf versoepelen

Als het van de Europese Commissie afhangt, zullen wolven binnenkort minder goed beschermd moeten worden. De commissie wil de internationale conventie aanpassen die de beschermingsstatus van wolven regelt, zodat in een volgende fase ook de status in Europa kan worden versoepeld.

Leestijd : 3 min

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen: "De terugkeer van de wolf is goed nieuws voor de biodiversiteit, maar de concentratie van wolvenroedels in sommige regio's in Europa is een echt gevaar geworden, vooral voor de veestapel."

Verdrag van Bern

De beschermingsstatus van de wolf wordt geregeld door het in 1979 afgesloten Verdrag van Bern inzake het behoud van wilde dieren en planten. De Europese Commissie wil nu via de EU-lidstaten bekomen dat het dier niet langer 'strikt beschermd', maar gewoon 'beschermd' wordt. Vervolgens zou de Europese wetgeving kunnen worden aangepast.

"Om grote wolvenconcentraties actiever te kunnen managen, hebben lokale autoriteiten om meer flexibiliteit gevraagd", zegt Commissievoorzitter Von der Leyen. "Dit zou op Europees niveau moeten worden gefaciliteerd en het proces dat de Commissie vandaag is gestart, is daarin een belangrijke stap. Ik ben ervan overtuigd dat we op maat gemaakte oplossingen kunnen en zullen vinden om zowel de biodiversiteit als de bestaanszekerheid van het platteland te beschermen."

Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere: "De Europese Commissie komt tot de vaststelling dat de bescherming haar nut heeft getoond en tot een veel grotere wolvenpopulatie in Europa heeft gezorgd, wat in bepaalde regio's tot problemen leidt, onder meer voor de veehouderij. Het is een goede zaak dat de Europese Commissie eindelijk aan de slag gaat met de bezorgdheden van vele inwoners en landbouwers in regio's waar er veel wolven leven. Dit is een belangrijke eerste stap om meer beheersmaatregelen mogelijk te maken, zodat regio's en lokale autoriteiten over meer instrumenten beschikken om samenleven met de wolf mogelijk te maken."

Steeds grotere leefgebieden

Een nieuwe studie die de Commissie woensdag 20 december publiceert, toont aan dat er de voorbije 2 decennia steeds meer wolven bijgekomen zijn in Europa en dat hun leefgebieden over een steeds grotere oppervlakte verspreid zijn. In heel Europa leven momenteel meer dan 20.000 wolven, de roedels zijn over 23 lidstaten verspreid. Sinds 2011 komen er ook in België opnieuw wolven voor.

Volgens de Commissie zorgen de dieren voor conflicten met jagers en landbouwers en hun dieren. Ze moedigt nationale en lokale overheden aan EU-financiering voor de bescherming van hun vee aan te vragen, en wil op langere termijn dus de beschermingsstatus van de wolf versoepelen.

Het Commissievoorstel gaat nu naar de 27 lidstaten. Als die het goedkeuren, heeft de Europese Unie een mandaat om in de schoot van de 50 landen die het Verdrag van Bern hebben ondertekend, een aanpassing van de tekst te vragen. Pas als die er komt, kan in de EU zelf de bescherming van wolven flexibeler worden gemaakt.

Natuurorganisaties zijn ongerust

Het Wereldnatuurfonds (WWF) verwerpt dan weer het voorstel van de Europees Commissie om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen. "Wolven schieten kan averechts werken", zegt de natuurbeschermingsorganisatie. De vzw Welkom Wolf zegt dat het in België sowieso niets zal veranderen.

"Nooit eerder stelde een Commissievoorzitter voor om de beschermingsstatus van een bedreigde diersoort te verlagen", zegt WWF over het initiatief.

Bij de organisaties klinkt het dat er bij de christendemocrate vooral politieke overwegingen spelen, en het voorstel met verkiezingen in aantocht gericht is op de landelijke achterban. WWF ontkent ook dat dit de beste strategie is om met de risico's om te gaan van wolven. Zo zijn er "efficiëntere methoden", zoals wolfwerende omheiningen. "Want wolven schieten kan averechts werken. Als je een vader- of moederdier doodt, valt de roedel uit elkaar en verspreiden de dieren zich over een groter gebied."

WWF, dat met bijna 300 ngo's een brief schreef aan de Commissievoorzitster, betwist ook dat de plattelandsbevolking af wil van de wolf. Zo blijkt uit een recente peiling, in opdracht van lobbygroep Eurogroup for Animals, dat 7 van de 10 plattelandsbewoners pleiten voor het behoud van de strikte beschermingsstatus voor grote carnivoren als wolven.

Welkom Wolf wijst het voorstel eveneens af. "Maar in België zal het sowieso niets veranderen", zegt Jan Loos, bezieler van de vzw. Volgens hem zijn we in ons land nog ver verwijderd van de 'gunstige staat van instandhouding', die verplicht is voor dieren die ook minder 'strikt' beschermd zijn.

Belga-SN

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken