Startpagina Actueel

Parlement stemt nog niet over stikstofdecreet

Het Vlaams parlement kon op 20 december nog niet stemmen over het geamendeerde stikstofdecreet met daarin de afspraken van het laatste stikstofakkoord van november. De Raad van State geeft binnen de 30 dagen advies. Aflopende vergunningen worden wél met een jaar verlengd.

Leestijd : 1 min

Op vraag van Mieke Schauvliege van oppositiepartij Groen - daarin gesteund door de andere oppositiepartijen Vooruit, Vlaams Belang en PVDA - wordt de tekst voor advies naar de Raad van State gestuurd. Die moet dan binnen de 30 dagen een advies geven.

Daardoor kan er ten vroegste begin 2024 over het decreet gestemd worden.

Het uitstel is een streep door de rekening van de meerderheidspartijen N-VA, Open Vld en cd&v.

De oppositie had kritiek op het feit dat het geamendeerde stikstofdecreet na 2,5 jaar voorbereiding nu plots met spoed in het parlement moest besproken en gestemd worden.

Verlenging aflopende vergunningen

Doordat er geen stemming kwam over het voorstel van stikstofdecreet werd wel een goede regeling voor de verlenging van aflopende omgevingsvergunningen bijzonder belangrijk, om niemand zonder vergunning te zetten omwille van het ontbreken van een nieuw wettelijk kader onder de noemer stikstofdecreet. Uiteindelijk werd dat luik apart gestemd en geraakte dat wel vlot door het parlement zonder adviesvraag aan de Raad van State. Daardoor zijn alle aflopende vergunningen van de voorbije jaren mogelijk te verlengen tot 31 december 2024. Voorwaarde is uiteraard dat de betrokken vergunninghouder een aanvraag indient bij de bevoegde vergunningverlenende overheid.

Belga/FVDL

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken