Startpagina Mechanisatie

Winnaar Tractorstoet Geel 2023: "We willen een positief signaal uitsturen"

Karel Gentens en Stef Smekens wonnen in 2023 de Tractor Kerstrun in Geel. Al 3 jaar perfectioneren zij het ontwerp van hun tractor, met draaimolen én bar. “We hebben voor zowel de ouders als de kinderen iets leuks gemaakt.”

Leestijd : 5 min

Van de bijna 90 tractors die meededen aan de Tractor Kerstrun in Geel op 16 december, behaalde de tractor versierd door Karel Gentens en Stef Smekens van het team van Agro Lissens de eerste plaats. In totaal deden er 4 versierde tractors van loonwerken Agro Lissens mee aan verschillende tractorstoeten tijdens de eindejaarsperiode.We hebben nog 3 andere tractors waar we ook heel trots op zijn”, zegt Caroline Van kelst, die Karel en Stef hielp met de administratie voor hun deelname. “Maar we merken wel dat de winnende tractor de mensen het meeste aanspreekt.”

Draaimolen én bar

Al 3 jaar bouwen Karel en Stef de versiering van hun tractor stuk voor stuk op. “Op een zotte avond kwamen we op het idee om mee te doen met de tractorstoeten, waarna we begonnen te brainstormen”, zegt Karel. “Stef kwam toen op het idee voor een draaimolen.”

Het pronkstuk van hun tractor is dan ook de carrousel die echt kan draaien, wat een ware hit was bij de vele kinderen die naar de tractorstoeten komen kijken. “Vanaf het moment dat we aankomen tot we moeten vertrekken voor de tractortocht, zitten er kinderen op”, zegt Karel. “Uiteindelijk heb ik ze eraf moeten halen, zo populair waren we.” De zitjes van de draaimolen zijn zo stevig dat zelfs een volwassene erop kan zitten. “We hebben alles uitvoerig getest, wat wel echt nodig is als er kinderen op gaan zitten”, zegt Caroline.

Het pronkstuk van de tractor van Karel en Stef is de draaimolen.
Het pronkstuk van de tractor van Karel en Stef is de draaimolen. - Foto: ThD

De basis van de structuur hebben ze oorspronkelijk eerst met een 3D-tekening uitgetekend, maar vanaf dan zijn ze op gevoel verder beginnen bouwen. “We keken wat er werkt, wat er goed uitziet”, zegt Karel. “Zo hebben we vorig jaar vooraan de bar gemaakt en dit jaar het detailwerk en de grote boog met kerstwensen.” De bar zorgt ervoor dat er ook plezier is voor de ouders, terwijl hun kinderen op de draaimolen spelen.

Goed team

Iedereen van het team is het ermee eens dat Stef en Karel elkaar goed aanvullen. “Stef is onze chief of design, en Karel is de engineer ”, zegt Caroline. Het was dan ook Stef die op het idee van een draaimolen kwam, terwijl de precieze afwerking van Karel geprezen wordt. Maar als puntje bij paaltje komt, is de tractor wel het werk van het volledige team. “Niets wordt beslist zonder dat iedereen het ermee eens is”, klinkt het eensgezind.

Het volledige team: Caroline Van kelst (linksboven), Davy Lissens (rechtsboven), Karel Gentens (linksonder) en Stef Smekens (rechtsonder).
Het volledige team: Caroline Van kelst (linksboven), Davy Lissens (rechtsboven), Karel Gentens (linksonder) en Stef Smekens (rechtsonder). - Foto: ThD

Karel werkt eigenlijk in de softwaresector, maar in bijberoep bestuurt hij hakselaars. “Wanneer het seizoen daarvoor gedaan was, hebben wij ons bijna voltijds gestort op het versieren van de tractor”, vertelt Karel. Zo zijn ze al sinds begin november bezig met de voorbereidingen voor de tractorstoeten van dit jaar. Stef is dan weer service field technician bij CAT. “De hydraulische aandrijving van de draaimolen is zijn werk”, aldus Karel.

Respect voor het merk

Het team is er trots op dat ze bijna alle versieringen en designelementen zelf gemaakt hebben. Dit jaar concentreerden Karel en Stef zich op de details. “We waren bijvoorbeeld niet tevreden van de ster bovenop de draaimolen”, zegt Karel. “We hebben dan ook zelf een nieuwe ster gemaakt.” Alle lichtjes zijn ook opnieuw bevestigd en recht gehangen aan de tractor, deze keer met beugeltjes, want de lijm begon te lossen. Daarbovenop coördineren ze de kleuren van de lichtjes aan het merk van de tractor, het blauw-geel van New Holland. “We respecteren het merk”, zegt Karel.

De vele figuurtjes en slogans die de tractor versieren, hebben ze zelf uitgesneden. “We hebben hier een CNC-plasma snijtafel gebouwd om die details te kunnen uitsnijden. Davy Lissens, bestuurder en man van Caroline, heeft mij daar heel hard in gesteund. Anders had die tafel er niet gestaan”, gaat Karel verder.

Alle figuurtjes en slogans hebben ze zelf uitgesneden met een CNC-plasma snijtafel.
Alle figuurtjes en slogans hebben ze zelf uitgesneden met een CNC-plasma snijtafel. - Foto: ThD

Zo hebben Karel en Stef verschillende slogans uitgesneden om de boog en wielen van de tractor mee te versieren. Die slogans zetten het belang van de landbouw in de verf: ‘No Farmers, No Food” en ‘#GeefBoerenEenToekomst’. “We willen een positief signaal uitsturen, geen zeursignaal”, stelt Karel.

Populair

De verschillende tractorstoeten worden steeds populairder. “Van begin tot eind was het traject in Geel afgezet met dranghekken voor het volk, anders zou je er niet door kunnen. Die tractorstoet was goed georganiseerd.” Zo werd er een WhatsApp-groep gemaakt voor de communicatie naar de bestuurders en kregen ze op voorhand de route.

De groeiende populariteit heeft wel een keerzijde volgens Karel: “De stoeten worden tegenwoordig meer voor het publiek georganiseerd dan de deelnemers. De politie legt ons ook steeds meer regeltjes op omdat we op de openbare weg rijden. Ergens logisch, maar je ziet dat er vroeger meer plezier was.” Een luidspreker, die ze handig wegwerkten in een cadeaupakje achteraan, mag bijvoorbeeld enkel spelen als Sabam betaald wordt.

Winning spirit

Stef wordt beschreven als een persoon met een winning spirit. “Het is wel eens leuk om zo’n versierde tractor te maken, maar je hoopt toch iets ermee te kunnen winnen”, zegt Stef. “Dat zorgt er ook voor dat je meer moeite doet.”

Vorig jaar wonnen ze bijvoorbeeld in Wakkerzeel en behaalden ze de tweede plaats in Aarschot. Maar het grote doel van Karel en Stef was de eerste prijs in Geel.

Nu dat doel behaald is, denkt Stef eraan om volgend jaar aan de zijlijn te supporteren. “Het is ook te duur om volgend jaar helemaal terug opnieuw te beginnen. Je kan blijven voortbouwen op wat je hebt, maar dan win je niet meer.” Origineel uit de hoek komen met je versierde tractor, is immers een van de punten waar de jury naar kijkt. “Deze tractor is nu zoals we het zouden willen, maar bij mij beginnen de nieuwe ideeën alweer op te borrelen”, aldus Karel.

Bij publicatie van dit artikel ronden Karel en Stef nog de laatste tractorstoeten van hun goedgevulde agenda af. Zo behaalden ze de tweede plaats in de stoeten van Wakkerzeel en Werchter en de eerste plaats in Wiekevorst en Kumtich. “We doen mee aan 10 stoeten dit jaar. Afsluiten doen we met die in Assent op 6 januari”, zegt Karel.

Thor Deyaert

De winnende tractor van Karel Gentens en Stef Smekens.
De winnende tractor van Karel Gentens en Stef Smekens. - Foto: ThD

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken