Duitse boeren demonstreerden voor tweede dag op rij
Duitse boeren voerden dinsdag 9 januari voor de tweede dag op rij actie tegen plannen van de regering om een aantal belastingvoordelen voor de landbouwsector te schrappen.

Er waren minder demonstraties en wegblokkades dan de dag ervoor, toen boeren de weg opgingen met tienduizenden tractors en andere landbouwvoertuigen.
Actieweek
Er was op dinsdag 9 januari volgens Duitse media minder overlast dan een dag eerder. Alleen al bij de Brandenburger Tor in Berlijn stonden volgens de politie 700 voertuigen daags voordien. Onder meer op- en afritten van snelwegen werden geblokkeerd, net als bruggen en tunnels.
De Duitse boerenvakbond had opgeroepen tot een actieweek als protest tegen de regeringsplannen. Onder andere het afschaffen van het gunstige belastingregime voor diesel voor landbouwvoertuigen stuit de boeren tegen de borst. De komende dagen vinden meer demonstraties plaats, maar ook die zullen naar verwachting kleiner zijn. De betogingen eindigen volgens planning volgende week maandag 15 januari in Berlijn. Zo'n 10.000 deelnemers hebben zich aangemeld en er worden duizenden tractors verwacht.
Begroting aanpassen
De regering van bondskanselier Olaf Scholz wil af van bepaalde belastingvoordelen, omdat de begroting moet worden aangepast na een juridische tegenslag. Het Duitse grondwettelijk hof bepaalde 2 maanden geleden dat de regering een bedrag van 60 miljard euro niet mag gebruiken. Dat geld was eerder bestemd voor het coronabeleid en was naar een speciaal klimaatfonds overgeheveld, maar dat is volgens het hof wettelijk niet toegestaan.
De Russische oud-president Dmitri Medvedev spotte naar aanleiding van de boerenprotesten met de Duitse regering op X (het vroegere Twitter). Volgens Moskou leidt de hulp aan Oekraïne en de sancties tegen Rusland tot economische problemen in onder meer Duitsland. Sinds de Russische inval in Oekraïne is Medvedev een van de uitgesproken hardliners van het regime van Poetin.