Startpagina Economie

Vollemelkpoeder blijft het goed doen op de GDT-veiling

2024 startte met rode beurskoersen, maar de eerste GDT-veiling was positief. Ook dit jaar bekijkt Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten.

Leestijd : 4 min

Het nieuwe jaar is gestart met rode beurskoersen. “De rente steeg terug op de kapitaalmarkten, waardoor men risico terug meer wil mijden. Het nieuws dat de Amerikaanse economie in december een pak meer banen kon toevoegen dan vooraf ingeschat en ook dat het Amerikaanse werkloosheidspercentage met 3,7% historisch laag bleef, doet denken dat de centrale banken toch terughoudend zullen zijn met het verlagen van de rente”, geeft Raf Beyers duiding.

De onrust rond China blijft ook na Nieuwjaar de markten beïnvloeden. Het voorbije jaar 2023 daalde de Chinese beurs ongeveer bijna 20% in euro en deed het Amerikaanse Wall Street het omgekeerde, met een stijging van iets meer dan 20%. Zo ging in China recent nog een schaduwbank failliet en werd de handel van het al geteisterde Evergrande (onderdeel elektrische wagens) stilgelegd. Beyers: “Het rammelt serieus bij de Aziatische reus.”

De prijsknip op het belangrijkste olietarief dat Saoedi-Arabië op 7 januari communiceerde, doet de olieprijs bijna met 4% terugvallen. Met name het staatsbedrijf Saudi Aramco verlaagde zijn Arab-Light-prijs richting Azië met 2 dollar per vat door de zwakke vraag op de internationale oliemarkt. De oliemarkt reageert fel, omdat de Saoedische knip groter is geworden dan men had verwacht.

De eerste Global Dairy Trade (GDT)-zuivelveiling van het nieuwe jaar (op 2 januari) noteerde een prijsstijging van 1,2 %. Er was dus zo vroeg in het nieuwe het jaar al een groene notering.

Droogte in Nieuw-Zeeland

De Kiwi’s melken over november, de na oktober tweede hoogste leveringsmaand van hun melkseizoen, 0,8% meer dan vorig jaar in melkequivalenten. De droogte in Nieuw-Zeeland grijpt bij het begin van het nieuwe jaar wel stevig om zich heen. Zo laat de Nieuw-Zeelandse droogtemonitor meer en meer regio’s, vooral op het Zuidereiland, droog tot extreem droog kleuren. Op de eerste GDT-veiling werd dan ook 7.272 ton minder zuivelproduct verkocht dan vorig jaar op hetzelfde moment. Op een totaal verkochte hoeveelheid van 26.606 ton is dat een aanzienlijke afname.

In Europa is nog maar van enkele landen de melkproductie van november binnen. Beyers: “De Polen wisten over november 2,1% meer te melken en bevestigen ook hun groei van voorgaande maanden. Ook de Tsjechische melkproductie steeg in november met 1,5%. Portugal deed het met +1,4% misschien wel verrassend goed. Ze compenseren daarmee bijna de mindere melkproductie (-3,9%) over november van Nederland. De weekaanvoer van de grote Europese zuivellanden Duitsland en Frankrijk is over november met respectievelijk circa -2% en -3% nog stevig rood. De spotmelk noteert bij het begin van nieuwe jaar, net zoals bij het einde van het vorige jaar, nog altijd iets onder de 40 cent.”

Positieve boterprijs in Europa

“De Europese boterprijs begint het jaar ook met mooie groene cijfers”, beschrijft Raf Beyers de situatie. “De eerste boterindex-notering van het nieuwe jaar steeg met 100 euro/ton naar 5.575 euro/ton. Vooral de stevige prijsstijging van 230 euro/ton van de Franse boter viel weer op. Ook op de GDT deed boter een prijsopstap van +2,1% naar 4.990 euro/ton. Europa noteert daarmee toch nog altijd stevig hoger dan de boter in Oceanië. Op de GDT viel het op dat vooral het nabije botercontract van februari met 3,6% steeg. Verder weg laat het een lagere prijs, ongeveer -300 euro/ton, zien. Met de verwachting van bescheiden melkproductiecijfers voor de aankomende periode ziet men de boterprijs zeker stabiel blijven op het huidige niveau. De vraagzijde blijft de onbekende of mogelijk meest verrassende factor die een andere richting kan geven.”

Op China moeten we alvast niet te veel rekenen, met een dalende AMF- (anhydrous milk fat, vochtvrij melkvet) en boterimport over november (-33,5%) en over de eerste 11 maanden van het 2023 11% minder melkvetbehoefte vanuit het buitenland.

SMP daalt verder op GDT

Mageremelkpoeder (SMP, skimmed milk powder) begon het jaar in Europa onder een zwakker gesternte dan boter. Beyers: “SMP steeg zo maar 26 euro/ton naar een eerste SMP-index in het nieuwe jaar van 2.628 euro/ton. Opvallend is de daling van de Duitse notering en een stijging van de Franse notering. Net zoals op voorgaande GDT-veilingen was SMP, van de belangrijkst verhandelde zuivelproducten op de Nieuw-Zeelandse zuivelveiling, terug het slechtst presterende product, met een daling van 0,9% naar een prijs van maar 2.365 euro/ton. Te weten dat de Amerikaanse SMP ook maar 2.420 euro/ton noteert, lijkt Europa op de exportmarkt met zijn prijs het onderspit te moeten delven.

Opvallend op de GDT is nu al sinds half augustus 2023 het structurele prijsherstel van vollemelkpoeder (WMP, whole milk powder), dat ook nu weer het best presteerde met 2,5% prijsstijging. Daarmee laat het de GDT-veilingen sinds augustus regelmatig groen kleuren. Opgelet: de prijs van WMP in Oceanië is nog altijd maar 2.977 euro/ton, terwijl de Europese prijs 3.680 euro/ton noteert. “Ook voor WMP moeten we niet te veel op China rekenen, want ze hadden in november maar liefst 35,9% minder van het belangrijkste import zuivelproduct nodig en tot en met november in 2023 maar liefst 37,9% minder import”, besluit Raf Beyers het zuiveloverzicht.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken