Startpagina Bedrijfsnieuws

Manitou toont zijn eerste elektrische verreiker voor de landbouw

Manitou toonde vorige maand op Agribex in Brussel zijn eerste elektrische verreiker voor de landbouw. Omdat er geen emissies zijn, kan de MLT 625e perfect gebruikt worden in bijvoorbeeld gesloten stallen en serres.

Leestijd : 3 min

Manitou koos ervoor om dit model als eerste een elektrische versie te geven, omdat het al een bestseller is in de dieselversie. Deze verreiker kan met dezelfde aanbouwdelen worden uitgerust als de MLT 625 op diesel, zodat hij kan ingezet worden om bijvoorbeeld voer te verdelen, stalmest te laden en strobalen en paletten te verplaatsen.

De maximale hefcapaciteit met ingetrokken telescoop bedraagt 2,5 ton en de MLT 625e kan tot 2 ton heffen op 5,85 m. Dat is volgens Manitou een van de beste prestaties in deze categorie van machines. Je kan zoals verwacht sturen op de 4 wielen. De draaicirkel bedraagt 3,31 m.

Grote bodemvrijheid

Als je deze verreiker in zijn Boost-modus zet, ga je snel naar de topsnelheid van 16 km per uur om korte afstanden af te leggen en kan je enkele bewegingen met meer snelheid doen. De zware batterij zit centraal, wat goed is voor de stabiliteit.

De cabine is goed geluidsdicht en in- en uitstappen gaat vlot dankzij een trapje. Deze elektrische versie heeft standaard de Harmony-display met heel wat pop up-adviezen voor de chauffeur. De machine heeft een automatische parkeerrem en alle lichten zijn leds. De stuurkolom kan aangepast worden en in de cabine is er een houder voor de gsm. De machine is veel stiller dan de dieselversie en werkt nagenoeg trillingvrij. De behuizing van de giek kan makkelijk worden opengemaakt om eventuele stroresten te verwijderen.

Volledig herladen in 3 uur

De batterijlader zit in de machine. Met een 380 V-aansluiting laad je de MLT 625e op in 3 uur. Je kan de lithium-ionbatterij van deze elektrische verreiker ook opladen aan een klassiek stopcontact, maar dat duurt langer, zowat 9 uur. De batterij van 25 kWh heeft geen bijkomend onderhoud nodig.

De batterijlader zit in de machine.
De batterijlader zit in de machine. - Foto: FVDL

Je kan in de standaardmodus tot 4 uur continu werken met deze machine. Wanneer je een lading laat zakken, gebeurt dat deels op zwaartekracht. Als de chauffeur het gaspedaal lost, wordt een deel van de energie teruggewonnen in het systeem, zodat je dan iets langer kan blijven doorwerken. De combinatie van werktijd en oplaadduur is voldoende voor de meeste boerderijtoepassingen in Vlaanderen, verzekert men bij Manitou.

Voor de Belgische markt verwacht Manitou geen gigantisch grote vraag naar de elektrische verreiker voor de landbouw, terwijl men in Nederland wel vol ongeduld zit te wachten op dergelijke elektrische modellen. Het is in België wel een model voor de toekomst.

Elektrisch verdringt diesel

Tegen 2030 – dat is al binnen 6 jaar – rekent de constructeur erop dat er in de compacte machines meer elektrische varianten zullen gevraagd en verkocht worden dan diesels. Op landbouwbedrijven met verschillende machines zullen het waarschijnlijk de kleinste compacte machines zijn waarvoor men het eerst overschakelt op elektrische aandrijving.

De zware elektrische batterij zit centraal, wat goed is voor de stabiliteit.
De zware elektrische batterij zit centraal, wat goed is voor de stabiliteit. - Foto: Manitou

Over de volgende landbouwmachines die een elektrische variant krijgen, laat de constructeur nog niet in zijn kaarten kijken. De MLT 625e kan vanaf dit jaar besteld worden.

Filip Van der Linden

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken