Startpagina Actueel

Steunpunt Groene Zorg viert twintigste verjaardag

Twintig jaar geleden namen Boerenbond en Ferm, met de steun van Cera, het initiatief voor de oprichting van het Steunpunt Groene Zorg vzw. Vandaag zijn er meer dan 1.000 zorgboerderijen.

Leestijd : 3 min

Het concept ‘groene zorg’ was 20 jaar geleden niet nieuw. Het idee dat personen die moeilijk hun plek vinden in de maatschappij of kwetsbare personen, op zoek gaan naar een zinvolle tijdsbesteding op een land- of tuinbouwbedrijf, bestond al langer. De oprichting van het Steunpunt Groene Zorg heeft er voor het eerst voor gezorgd dat een wettelijk juridisch kader werd uitgetekend en dat er subsidieregeling werd opgezet vanuit het Departement Landbouw en Visserij.

“We zijn bijzonder fier dat we vandaag meer dan 1.000 zorgboerderijen in Vlaanderen hebben. Deze waren er zonder de ondersteuning en de deskundige begeleiding van het Steunpunt Groene Zorg niet geweest. De maatschappelijke meerwaarde van het unieke zorgaanbod van de zorgboerderijen is bijzonder groot. Met hun inzet en engagement leveren vele zorgboeren en -boerinnen een wezenlijke bijdrage aan het welzijn van zorggasten. Een dikke dankuwel aan iedereen die hier zijn schouders mee onder zet is hier dan ook zeker op zijn plaats”, stellen Lode Ceyssens en Nik Van Gool, de huidige voorzitters van de stichtende organisaties Boerenbond en Ferm.

Het concept ‘Groene Zorg’ groeide in 20 jaar uit tot een voltreffer van formaat. Nog steeds meldt gemiddeld elke week een nieuwe zorgboer of zorgboerin zich aan. Geen overbodige luxe gezien de groeiende vraag naar deze unieke zorgvorm.

Toegenomen diversiteit

Waar Groene Zorg vroeger vooral startte vanuit de klassieke zorgsectoren, zien we de jongste jaren een duidelijke tendens naar meer jonge en zelfs minderjarige zorgvragers. Momenteel is onderwijs met voorsprong de koploper wat het aantal aanmeldingen betreft. Het Steunpunt blijft inzetten op het innovatieve karakter van het concept Groene Zorg. Zo er is vandaag aandacht voor de problematiek van mensen die te kampen hebben met een burn-out.

De zorgboerderij vervangt de klassieke en professionele hulpverlening niet, maar is wel een unieke aanvulling daarop. Zorggasten krijgen op de zorgboerderij de kans om, buiten de context van de hulpverlening, een nieuwe adem te vinden, tot meer zelfvertrouwen te komen, nieuwe sociale relaties aan te knopen, meer structuur te krijgen in het dagelijkse leven,… Omdat zorgboerderijen economisch niet afhankelijk zijn van de zorgvraag – ze doen dit in de feite vrijwillig – kunnen ze zich zeer flexibel opstellen, op maat van de vraag en van de ondersteuningsnood van de zorggast.

Steun van 2 ministers

Ook minister van Welzijn Hilde Crevits en minister van Landbouw Jo Brouns hebben meer dan gewone aandacht voor de werking van het Steunpunt Groene Zorg en het aanbod van de zorgboerderijen.

“Steunpunt Groene Zorg geeft aan een brede waaier van kwetsbare personen de mogelijkheid om in een vrijwillig kader en binnen een groene werkomgeving een aanbod van beleving en dagbesteding terug te vinden. Op deze manier geeft Groene Zorg op een efficiënte manier invulling aan inclusieve zorg en is het een meerwaarde in het vermaatschappelijken van de zorg. De rol die het Steunpunt Groene Zorg in dit geheel opneemt is zeer belangrijk en willen we in de toekomst blijven ondersteunen”, zegt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v).

Extra subsidies

Minister Crevits verhoogt de steun aan het Steunpunt Groene Zorg vanuit haar kabinet. "Zorgboerderijen hebben ondersteuning nodig. Daarom wil ik de subsidies met 10% optrekken." Die subsidies waren in de voorbije jaren gedaald, maar gecombineerd met de hoge inflatie wil minister Crevits een extra inspanning doen.

“Groene Zorg geeft kleur aan het imago van de landbouwsector. Deze vorm van zorg laat toe om de vele facetten op een landbouwbedrijf tot uiting te laten komen. De zorgvrager komt immers niet alleen terecht binnen de harmonie en de groene werkomgeving van een zorgboerderij, maar zeer vaak ook in de geborgenheid en verbondenheid van het landbouwersgezin. Dat laatste is typisch voor de familiale landbouw in Vlaanderen en moeten we koesteren. We moeten als beleid daarom ook de ondersteuning van de zorgboerderijen in de toekomst garanderen”, besluit Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v).

Steunpunt Groene Zorg/Belga

Lees ook in Actueel

Boerenbond vraagt stakeholdersoverleg over droogte

Droogte De aanhoudende droogte baart landbouwers steeds meer zorgen. Boerenbond ziet structurele knelpunten die een antwoord vragen. Concreet vraagt de landbouworganisatie 3 zaken: prioritaire toegang tot water voor landbouw als strategische sector, Vlaams minister van Landbouw Brouns die een stakeholdersoverleg droogte bijeenroept en een duidelijk kader dat hergebruik van water beter faciliteert.
Meer artikelen bekijken