Waalse boeren voeren volgende week actie
De Waalse boeren zullen volgende week actievoeren. Ze klagen onder meer over te lage inkomsten, te ingewikkelde wetgeving en te veel administratie. Dat schrijven L'Echo en Le Soir onder verwijzing naar de landbouworganisatie Fédération Wallonne de l'Agriculture (FWA).

De actieweek begint op maandag 29 januari, aldus FWA. Het gaat niet over blokkades, maar eerder over wegversperringen. Volgende week zullen er elke dag acties plaatsvinden in een andere Waalse provincie.
Marianne Streel, voorzitter van FWA, is van mening dat het plan het mogelijk moet maken om de mensen mee te krijgen, om hen uit te leggen dat de kwestie ook hen aangaat.
Na de Waalse landbouworganisatie FWA kondigt een tweede organisatie, Fugea, acties aan wegens algemene ontevredenheid bij de landbouwers. Dat heeft de voorzitter van het Waalse boerensyndicaat, Philippe Duvivier, aan Belga gezegd. Fugea wil vanaf vrijdag 26 januari actievoeren.
Elke dag zal er in een andere Waalse provincie actiegevoerd worden, met filterblokkades. “We verbieden onze leden niet om deel te nemen aan de acties van FWA, maar onze acties zullen gerichter zijn”, zegt Duvivier zonder meer details.
De Waalse boeren klagen onder meer over te lage inkomsten, te ingewikkelde wetgeving en te veel administratie. De Vlaamse boeren sluiten zich voorlopig niet aan bij de acties van de Waalse collega's. Noch bij Boerenbond, noch bij het Algemene Boerensyndicaat (ABS) zijn er al plannen om volgende week actie te voeren.
Franse boeren protesteerden al in Brussel
Een honderdtal landbouwers van het Franse boerensyndicaat Coordination Rurale (CR) hebben woensdagochtend 24 januari op het Luxemburgplein in Brussel, in de schaduw van het Europees Parlement, hun ongenoegen geuit over de ‘excessen van het Europese landbouwbeleid’. Ze werden vergezeld door Belgische boeren van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Nederlandse boeren van de BoerBurgerBeweging en Italiaanse boeren van de vakbond Cgil-Flai.
“Onze toekomst staat op het spel in Brussel, want ze hangt af van de beslissingen die genomen worden op het Europese niveau”, legde Amélie Rebière, vicevoorzitter van de CR, uit. “Als we niet gehoord worden, betekent dat het einde van onze stiel, zo simpel is het.”
De CR stelt de belastingverhogingen, de stijgende kosten van brandstof en dierenvoeder, evenals de overijverige toepassing van de Europese richtlijnen aan de kaak. “De landbouwwereld is ten einde raad door de steeds toenemende beperkingen die worden opgelegd door de Europese regelgeving en de steeds lagere inkomens”, klinkt het. Volgens Veronique Le Floc'h, voorzitter van de CR, moeten de Europese leiders de impact van dit beleid op het levensonderhoud van de boeren en de nationale voedselzekerheid herdenken.
Terwijl de Europese milieunormen steeds strenger worden geacht, betreurt de CR-voorzitter de goedkope import van buitenlandse producten door Europese lidstaten, ook al zijn die goederen niet onderworpen aan dezelfde milieunormen. “Vastbesloten om Europa te beschermen tegen oneerlijke concurrentie, vragen we om een onmiddellijke stopzetting van de ondertekening van vrijhandelsakkoorden tot een nieuwe benadering van de Europese regelgeving is aangenomen”, besloot Le Floc'h.
“Het huidige landbouwbeleid is gericht op het uit productie nemen van goede landbouwgrond en extensiveringseisen zonder dat daar afdoende compensatie tegenover staat. Europa heeft tegenover de hoge eisen immers een fors lager budget gezet, meer werken voor minder inkomen dus”, zei het ABS in een reactie. “De actie van vandaag is de zoveelste noodkreet. Landbouwers vragen niet veel, enkel om hun maatschappelijke taak te kunnen vervullen en eerlijk behandeld te worden.”