Startpagina Actueel

Boerenprotest aan het Europees parlement

Het Algemeen Boerensyndicaat en hun Franse syndicale collega’s Coordination rurale demonstreren op woensdag 24 januari aan het Europees parlement tegen het landbouwbeleid van de EU. Ook de European Milk Board (EMB) roept op tot “fundamentele, duurzame hervormingen aan het systeem.”

Leestijd : 3 min

Het protest begon om 11:30 uur in Brussel, op het Luxemburgplein voor het Europees parlement. Aanwezig zijn een hondertal landbouwers en actievoerders van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) met voorzitter Hendrik Vandamme, de Franse Coordination rurale (CR), de Nederlandse BoerBurgerBeweging, de Italiaanse boerenvakbond Cgil-Flai en de European Milk Board (EMB). Zij hekelen de negatieve impact van Europees landbouwbeleid op de inkomens van boeren en de voedselzekerheid van Europa. Ook “belastingsverhogingen en stijgende kosten van brandstof en dierenvoeder” stellen ze aan de kaak.

“Onze toekomst staat op het spel in Brussel, want ze hangt af van de beslissingen die genomen worden op het Europese niveau”, legde Amélie Rebière, vicevoorzitter van de CR, uit. “Als we niet gehoord worden, betekent dat het einde van onze stiel, zo simpel is het.”

Na het protest zullen de syndicale organisaties om 13 uur in gesprek gaan met Europese parlementsleden over de problemen waarmee boeren te maken krijgen. Later vindt er om 16 uur nog een vergadering plaats in hotel Thon EU met verschillende Europese landbouwvertegenwoordigers.

"Fundamentele, duurzame hervormingen"

De European Milk Board (EMB), koepelorganisatie van Europese melkveehouders, vraagt Europa fundamentele markthervormingen door te voeren om tot kostendekkende prijzen te komen voor de melkveehouders.

In heel wat Europese landen vinden de laatste tijd boerenprotesten plaats. “Om verschillende redenen, maar het onderliggend probleem is hetzelfde”, zegt EMB-voorzitter Kjartan Poulsen. “De melkveehouders kunnen geen deftig inkomen halen uit hun werk.”

EMB-voorzitter Kjartan Poulsen zegt dat de melkveehouders uit hun werk geen deftig inkomen kunnen halen.
EMB-voorzitter Kjartan Poulsen zegt dat de melkveehouders uit hun werk geen deftig inkomen kunnen halen. - Foto: BELGA

Poulsen wijst erop dat er sinds 2009 drie melkcrisissen geweest zijn, waarbij de productiekosten van de melkveehouders niet gedekt werden, en dat een vierde crisis er dreigt aan te komen.

Volgens Poulsen heeft jarenlange minachting voor de situatie van de melkveehouders ervoor gezorgd dat het landbouwsysteem in zware onbalans geraakt is, waarbij de boeren onder steeds grotere druk zijn te komen staan. “Die druk kan alleen weggenomen worden met fundamentele, duurzame hervormingen aan het systeem.”

Kostendekkende prijzen voor de melkveehouders zijn ook noodzakelijk binnen de context van de Europese Green Deal, klinkt het. Alleen met stabiele prijzen zullen de landbouwers tegemoet kunnen komen aan de milieueisen. “De melkveehouderij moet winstgevend zijn, zodat ook de volgende generatie nog aan de slag kan.”

Voedselzekerheid

In een persbericht hekelt het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) eveneens de “losgeslagen visies” van de Green Deal. “Europa schiet zichzelf in de voet door afhankelijk te worden van andere landen voor zijn voedselvoorziening”, zegt ABS. “Door allerlei maatregelen wordt voedselproductie door Europese landbouwers alleen maar duurder, zonder dat de EU daar een fors hoger budget voor steunmaatregelen tegenover stelt.” Die steunmaatregelen zitten volgens ABS dan ook nog eens gevangen in “een bureaucratische mallemolen” en zijn “een vergiftigd geschenk”.

Véronique Le Floc'h, voorzitster van de Franse organisatie Coordination Rurale (CR), zegt dat de huidige boerenprotesten in Europa duidelijk maken dat de slechte vooruitzichten voor de landbouwsector aangepakt moeten worden. “Het ultraliberale Europese beleid voortzetten, met vrijhandelsovereenkomsten en import van levensmiddelen die niet aan onze normen voldoen, vormt een reële bedreiging voor de boeren.” De CR vraagt dan ook “een onmiddellijke stopzetting van de ondertekening van vrijhandelsakkoorden tot een nieuwe benadering van de Europese regelgeving is aangenomen.”

Véronique Le Floc'h, voorzitster vanCoordination Rurale:  Het ultraliberale Europese beleid voortzetten vormt een reële bedreiging voor de boeren.
Véronique Le Floc'h, voorzitster vanCoordination Rurale: Het ultraliberale Europese beleid voortzetten vormt een reële bedreiging voor de boeren. - Foto: BELGA

Poulsen benadrukt dat het behalve om respect voor de boeren ook gaat om voedselzekerheid voor de Europese burgers en het vertrouwen in de democratische instellingen. “Dit vertrouwen wordt nog zwakker wanner dergelijke belangrijke, sociaal relevante onderwerpen niet ernstig genomen worden. Ook tegen de achtergrond van de komende Europese verkiezingen is het belangrijk om nu actie te ondernemen en voor echte vooruitzichten te zorgen voor de boeren, met ingrijpende markthervormingen.”

“We vragen erkenning als essentiële sector in een steeds woeligere wereld waar zekerheden steeds minder zeker worden”, concludeert ABS. “We hebben recht op een landbouw-, gronden-, en open ruimte beleid dat de landbouwer eerlijk behandelt.”

BELGA/ThD

Lees ook in Actueel

Platform ‘One Health’ informeert over voedselproductie

Libramont Wil je graag weten hoe gewassen geteeld worden en hoe belangrijk plantengezondheid is? Of ontdek je graag hoe dieren gezond blijven op de boerderij? Ben je nieuwsgierig hoe de voedselveiligheid in België verzekerd wordt? Al je vragen hierrond zullen worden beantwoord op het Platform ‘One Health’ in hal 1 tijdens de Beurs van Libramont.
Meer artikelen bekijken