Von der Leyen wil ‘gepolariseerd’ debat over landbouw overstijgen met dialoog
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft donderdag 25 januari het startschot gegeven voor een strategische dialoog met de landbouwsector, om zo het ‘gepolariseerde debat te overstijgen’. Dat deed ze op een moment dat boerenprotesten tegen het Europese landbouwbeleid her en der de kop opsteken in Europa.

Von der Leyen opende de ‘Strategische Dialoog over de Toekomst van de Landbouw’, een nieuw discussieforum waar zaken aangekaart worden als een billijke levensstandaard voor boeren en landbouwgemeenschappen, het bieden van ondersteuning aan de landbouwsector zonder de grenzen van de planeet en de ecosystemen uit het oog te verliezen en het inzetten op technologische innovatie.
Talrijke boerenprotesten
Aan het forum nemen landbouwers en hun sectororganisaties deel, net als de agrovoedingsindustrie, ngo's en andere middenveldorganisaties, financiële instellingen en academici. De timing van de start van het forum kon niet beter zijn, want misnoegde landbouwers voeren momenteel actie in Frankrijk, Duitsland, Roemenië en Polen. In België kondigden ook 2 Waalse landbouworganisaties acties aan, nadat Europese sectororganisaties ook al in Brussel gemanifesteerd hebben.
De onvrede van de boeren zit diep, en richt zich op zaken als de milieunormen van de EU en de import van landbouwproducten van buiten Europa. “Er tekent zich een groeiende polarisering af over landbouwthema's. Ik ben er heilig van overtuigd dat we die kunnen overstijgen via dialoog”, sprak Von der Leyen. Ze gaf wel meteen toe dat het niet gemakkelijk zal zijn om ‘een gemeenschappelijke visie’ te ontwikkelen. “We delen dezelfde ‘sense of urgency’ dat een verbetering zich opdringt. De dingen moeten verbeteren, en we moeten nieuwe, gemeenschappelijke en duurzame oplossingen vinden”, zei Von der Leyen. Ze gaf toe dat de Europese boeren dagelijks in een erg competitieve globale markt moeten werken, en dat ze vaak de meest kwetsbare schakel van de waardeketen zijn. “Jullie verdienen een eerlijke beloning voor je werk. Het is onze doelstelling mee in jullie levensonderhoud te voorzien en de Europese voedselzekerheid te garanderen.”
Grote onvrede
De onvrede lijkt te worden aangevuurd door het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), dat de milieuverplichtingen drastisch vermeerdert, en de wetgeving in het kader van de Europese Green Deal, ook al is die voor wat de landbouwsector betreft nog niet helemaal klaar. “De doelstellingen van de Green Deal zijn existentieel, we leven allemaal van de natuur”, verdedigde Von der Leyen de voorstellen van haar Commissie. “En ook al zijn we het niet altijd over alles eens, kunnen we ons er allemaal in vinden dat de uitdagingen zich opstapelen, dat er buitenlandse concurrentie in het spel is, dat er op nationaal niveau sprake is van overreglementering en dat ook klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit meespelen.”
De deelnemers aan het forum zullen om de 4 à 6 weken vergaderen en moeten tegen het einde van de zomer hun werkzaamheden afronden. Hun conclusies zullen dan aan de volgende Europese Commissie worden bezorgd en meegenomen worden in de opmaak van de volgende GLB-cyclus, die in 2028 van start gaat.