Politiek reageert op boerenprotesten
De talrijke boerenprotesten in binnen- en buitenland blijven niet onopgemerkt. Ook politiekers reageren hierop.

Het Stikstofdecreet dat vorige week groen licht heeft gekregen van het Vlaams parlement, is wel degelijk solide. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon zondag 28 januari verklaard bij VTM Nieuws.
Het bewuste decreet passeerde woensdag 24 januari eindelijk de kaap van het Vlaams Parlement. Aan de tekst ging wel een kritisch advies van de Raad van State vooraf. Daarom bestaat de vrees dat het Grondwettelijk Hof binnen 1 jaar of 2 het decreet, of een deel ervan, wel eens zou kunnen vernietigen. Dat doet bij landbouwers de vraag rijzen of het wel de moeite is vandaag te investeren.
Niet wachten tot stikstofbad leeg is
“Ik denk dat we absoluut aan de slag moeten met het decreet zoals het er vandaag is”, reageert Jambon. Hij merkt op dat naast de Raad van State, ook het Europees Hof van Justitie uitspraken heeft gedaan in de zin van, eens het decreet er is, vooral door te gaan en niet te wachten tot het stikstofbad leeg is. Terwijl dat een beetje is waar de Raad van State op aanstuurt, aldus de minister-president, die erop wijst dat het Europees Hof in de rangorde boven nationale hoven en rechtbanken staat.
Het klopt wel dat een volgende Vlaamse regering opnieuw met het dossier aan de slag zal moeten gaan. Met het huidige akkoord wordt tegen 2030 gemikt op 50 % minder stikstof in natuurgebieden. Dus een volgende regering zal de periode na 2030 moeten beginnen voorbereiden, luidde het.
Begrip voor kritiek
Jambon zegt overigens ook begrip te hebben voor de kritiek van de boeren op de stijgende regeldrift vanuit Europa - grieven die hij ook vanuit de industrie opvangt. Hij merkt op dat die regels volgens democratische principes binnen Europa tot stand komen - “die vallen niet zomaar uit de hemel neer” - maar er moet voor de Minister-President meer evenwicht in komen. “Het is goed dat wij in Europa de leiding nemen in de verduurzaming in de energie-omslag, maar er is een verschil tussen de kop nemen en heel ver vooruitlopen zodat we landbouw en energie in een onmogelijke positie brengen.”
Borsus wil met collega's samenzitten
Waals minister van Landbouw Willy Borsus (MR) wil met zijn federale en Vlaamse collega's, David Clarinval en Jo Brouns, rond de tafel zitten over de administratieve lasten waar de boeren onder gebukt gaan.
“Ik stel voor dat we een taskforce in het leven roepen met de federale overheid en de gewesten, met een connectie naar de Europese Unie, om te kijken wat we snel kunnen doen”, verklaarde Borsus.
Hij wil ook dat de landbouwcrisis, en meer in het bijzonder het administratief probleem, op de agenda staan van de volgende Raad van Landbouwministers. De toegenomen lasten als gevolg van de diverse regels maken deel uit van de grieven die de boeren naar voren schuiven.
FWA juicht eerste stappen toe
De Fédération Wallonne de l'Agriculture (FWA) is tevreden met de ‘eerste toenaderingspogingen’ nu Waals minister van Landbouw Willy Borsus aangekondigd heeft dat er een taskforce komt. Die moet zich buigen over de administratieve lasten waarmee de boeren te kampen hebben.
FWA voerde de voorbije dagen verschillende acties, waarbij tal van misnoegde boeren opdaagden. “De administratieve overbelasting, die elke dag de Waalse landbouwers meer en meer treft, is een van de hoofdeisen van de sector. Er is dringend een reële administratieve vereenvoudiging nodig”, klinkt het.
De landbouwers moeten dringend opnieuw de smaak van het beroep te pakken kunnen krijgen, en het moet voor hen mogelijk gemaakt worden om nog duurzamer te kunnen werken. FWA hoopt dat de taskforce ook effectief concrete vorderingen maakt. De organisatie onderlijnt ook de andere eisen, onder meer een verbod op import van producten die niet voldoen aan de Europese normen. Ook is het van belang om te werken aan een generatievernieuwing in de landbouw. De FWA geeft wel aan dat het deze week op het terrein actie zal blijven voeren om de eisen kracht bij te zetten.
De Waalse middenstandsorganisatie UCM toont zich zondag 28 januari voorts solidair met het boerenprotest. “Landbouwers zijn bedrijfsleiders, die niet meer kunnen”, klinkt het bij UCM.
Premier Attal belooft om snel te handelen
De Franse premier Gabriel Attal heeft de boeren beloofd om snel te handelen om de boosheid van de sector weg te nemen. De premier had vrijdag 26 januari al een reeks maatregelen beloofd maar die volstonden volgens de syndicaten niet en dus gaat het protest bij onze zuiderburen gewoon voort.
Zondag 28 januari sprak de premier vanop een boerderij in het westen van Frankrijk, waar hij vrijuit sprak met een aantal landbouwers. Die klaagden over de daling van hun inkomen, de complexe administratie, de overvloed aan normen of de buitenlandse concurrentie. “Ik wil dat we de zaken ophelderen en kijken welke bijkomende maatregelen we kunnen nemen tegen deze oneerlijke concurrentie”, aldus Attal. “Het is niet normaal dat jullie bepaalde producten niet mogen gebruiken, terwijl de buurlanden, Italië of andere, er wel een beroep op mogen doen.”
De premier erkende dat de eerste reeks maatregelen niet beantwoordde aan de malaise bij de Franse landbouwers. “Ik ben vastbesloten om snel en resoluut vooruit te gaan”, zei hij.