Startpagina Actueel

Van ‘conflictmodel naar overlegmodel’, landbouworganisaties voorzichtig tevreden

Na een 2 uur durende vergadering met de Vlaamse regering, klinken de landbouworganisaties voorzichtig positief. Ze dringen wel aan op snelle resultaten ‘zodat de rust kan terugkeren’.

Leestijd : 2 min

Landbouworganisaties Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Groene Kring en Jong ABS hebben vrijdag 2 uur lang vergaderd met de Vlaamse regering. Ook de Vlaamse regering kan volgens de organisaties meer doen om de situatie voor de Vlaamse boeren te verbeteren.

Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon is afgesproken om op korte termijn, de komende dagen, verder te overleggen over de toekomst van de landbouw. Daarbij zal er gesproken worden over een aantal concrete zaken, zoals de betere bescherming van landbouwgrond, maar ook over rechtszekerheid, een vermindering van de administratieve last en de eerlijke prijs voor landbouwproducten. “We gaan hiermee van een conflictmodel naar een overlegmodel”, zo zei Jambon na overleg met de landbouworganisaties.

Wat het stikstofakkoord betreft, is afgesproken dat er versneld zal gekeken worden naar de overstap van het depositiemodel naar een emissiemodel.

‘Eerste signaal’

De landbouworganisaties reageren voorzichtig tevreden op de opstart van het strategische overleg en op de afgesproken gesprekspunten. “Maar dat overleg moet concreet gemaakt worden en leiden tot resultaten”, zei Boerenbond-topman Lode Ceyssens. “Het mag niet verzanden in een praatbarak.”

De Boerenbond-voorzitter spreekt van ‘een eerste signaal’ dat ervoor kan zorgen dat de gemoederen bedaren. “Wij hebben nu nog een laatste georganiseerde actie in West-Vlaanderen. De rest zijn spontane acties. Maar laat ons nu de uitgestoken hand van de regering aanvaarden en van dit overleg een succes maken”, aldus Ceyssens.

“De woorden moeten op korte termijn wel resulteren in daden, zodat de rust op het terrein kan terugkeren”, vulde ABS-voorzitter Hendrik Vandamme aan.

Ook Maarten Moermans van Groene Kring is tevreden dat er geluisterd is naar de bezorgdheden van de (jonge) boeren. “Maar het is nu belangrijk dat de mooie woorden gevolgd worden door daden”, aldus Moermans.

Komt er nu een einde aan de protesten en de blokkades? Dat is moeilijk te zeggen, maar de landbouworganisaties lijken alvast het sein te geven om stilaan een einde te maken aan de protesten en om het overleg een kans te geven. Alleen gaat het op het terrein vaak om spontane en niet om georganiseerde acties. Minister-president Jan Jambon wilde over de protesten en blokkades enkel kwijt dat er ‘vrijheid van actie bestaat’, maar de regeringsleider deed wel een oproep om de acties ‘proportioneel en veilig’ te houden.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken