Startpagina Veeteelt

‘Call to Care for Animal Welfare’: Ben Weyts pleit voor EU-commissaris Dierenwelzijn

In de volgende Europese Commissie moet Dierenwelzijn een aparte bevoegdheid worden, zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Leestijd : 2 min

Tot nu toe werd de bevoegdheid Dierenwelzijn op Europees niveau ondergebracht bij de Europese commissaris van Landbouw of Volksgezondheid. Dit zorgt ervoor dat er geen onafhankelijke administratie voor dieren is en geen aparte Europese ministerraden rond dierenwelzijn georganiseerd worden. Een eigen commissaris na de verkiezingen van 9 juni moet het thema op de Europese agenda plaatsen, zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

“Dierenwelzijn is op Vlaams niveau een volwaardige bevoegdheid geworden en nu moet dat ook gebeuren op Europees niveau”, zegt Weyts. “Dat zou goed zijn voor de dieren, maar ook voor Europa zelf. De Unie zou de harten van talloze Europeanen kunnen winnen, als het toont dat de EU er niet alleen is voor handelsbelangen en harde geopolitiek, maar ook voor onze dieren.”

Weyts pleit bijvoorbeeld voor strengere regels voor lange, internationale dierentransporten, waarbij dieren meer ruimte moeten krijgen en niet meer vervoerd mogen worden als de temperatuur te hoog oploopt. Andere initiatieven waar Weyts achter zou staan, zijn uniforme regels voor fokkers, een Europees verbod op bijvoorbeeld pelsdierkweek en onverdoofd slachten, en een uitbreiding van het Vlaamse dierenwelzijnslabel naar heel de EU.

Volwaardig dierenbeleid

“Vandaag is Dierenwelzijn meestal maar een bijgedachte op de Europese ministerraden over Landbouw, terwijl op Europees gebied zoveel kansen liggen”, zegt Weyts. “Vlaanderen heeft de voorbije 10 jaar werk gemaakt van een volwaardig dierenbeleid. We zijn klaar om dit nu naar heel Europa te exporteren.”

Weyts lanceerde het idee voor een aparte EU-commissaris voor Dierenwelzijn op maandag 29 januari op het evenement ‘Call to Care for Animal Welfare’ in Brussel. Dit event organiseerde hij samen met zijn Waalse en Brusselse collega-ministers voor Dierenwelzijn in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

ThD

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken