In Spanje houdt het boerenprotest aan
In Spanje houdt het boerenprotest aan. Op 13 februari was dat vooral het geval in Catalonië, waar ze met hun tractoren verschillende wegen en infrastructuur blokkeerden om te protesteren tegen de moeilijkheden in hun sector. Vandaag trekken ze naar Madrid. In Frankrijk dreigt het boerenprotest opnieuw op te laaien. De aangekondigde maatregelen van de Franse regering kunnen de boeren niet overtuigen.

In Spanje blokkeerden honderden tractoren, afkomstig uit alle hoeken van Catalonië, op 13 februari een van de toegangswegen tot de haven van Tarragona, 100 km ten zuiden van Barcelona. De blokkade leidde tot een daling met 83% van het aantal aankomende of vertrekkende vrachtwagens, meldt de havenautoriteit. Een tiental tractoren sluit de toegang af tot de Mercabarnamarkt, vanwaaruit het overgrote deel van de verse producten voor Barcelona vertrekt.
Iets noordelijker, nabij de grens met Frankrijk, blokkeerden de boeren een deel van de de autosnelweg AP-7, nabij Gerona. In het zuiden, in Andalusië, houden de betogers het wegverkeer op verschillende wegen tegen.
Oneerlijke concurrentie en teveel bureaucratie
Met de acties viseren de boeren de oneerlijke concurrentie van importproducten uit landen die de Europese normen niet respecteren, aldus de Catalaanse boerenvakbond. Daarnaast gaan ze ook, net als hun collega's elders in Europa, tekeer tegen de bureaucratie en complexe regels en de lage prijzen.
De 3 grootste Spaanse boerenorganisaties worden op 15 februari in Madrid vewacht voor overleg met de Spaanse Landbouwminister Luis Planas. Op 2 februari, voor de acties begonnen, was er al een eerste ontmoeting.
De 3 Spaanse boerenorganisaties verzamelen op 14 februari aan Mercamadrid, de groothandelsmarkt voor verse voeding voor de hoofdstad Madrid.
Frankrijk
Ook in Frankrijk dreigen de boerenprotesten opnieuw aan te wakkeren. De Franse landbouworganisatie FNSEA eist meer en concretere maatregelen van de Franse regering om de landbouw te steunen, zoniet komen er nieuwe acties. De Franse regering kwam na eerdere protesten en overleg met een heel divers pakket van aankondigingen. Eén van de aankondigingen is dat het plan zou worden stopgezet om de hoeveelheid pesticiden in de landbouw te reduceren met de helft tegen 2025.
Het Franse pakket van aangekondigde maatregelen omvat voorts onder meer het doel dat synthetisch vlees als dusdanig duidelijk herkenbaar zal moeten aangeduid worden, dat de Franse overheid een voorloper zal worden in het gebruik van duurzame en biologische land- en tuinbouwproducten en het beschermen van de Franse markt tegen goedkoop kippenvlees en granen uit Oekraïne.
Franse veehouders zouden dit jaar bovenop eerdere akkoorden 140 miljoen euro fiscale en sociale steun krijgen. De oorsprong van voedingsproducten zal nog duidelijker aangeduid moeten worden. De Franse premier Gabriel Attal zegt voorts dat hij het Europese Mercosur-verdrag niet zal goedkeuren.