Startpagina Actueel

Landbouworganisaties overleggen met administraties over vereenvoudigingen

De landbouworganisaties van het noorden en het zuiden van het land hebben op 16 februari overlegd met de administraties die ze ervan beschuldigen hen teveel paperassen te vragen. Ze hopen op korte termijn concrete oplossingen te krijgen om de administratieve last te verminderen, een van de grote eisen van de protesterende landbouwers de voorbije weken. Volgens de Waalse landbouwfederatie FWA verliep de vergadering zeer constructief.

Leestijd : 2 min

Het gaat eerder om een technische dan politieke vergadering met vertegenwoordigers van het federaal voedselagentschap (FAVV), het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), de FOD Volksgezondheid en de kabinetten van federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) en zijn Vlaamse en Waalse collega, Jo Brouns (cd&v) en Willy Borsus (MR).

Administraties komen zelf met voorstellen

De vergadering vond plaats in de lokalen van minister Brouns, het Ellipse-gebouw aan het Noordstation. De vergadering was volgens de woordvoerder van minister Brouns gericht op de administratieve last die de federale diensten op de landbouwers leggen. "We hebben hen (de administraties) gevraagd om proactief te zijn en verbeterpunten te identificeren, of mogelijkheden om aanvragen voor documenten te bundelen".

De administratieve instanties kwamen daarom naar de vergadering met een lijst met voorstellen. De eisen van de landbouwers zijn grotendeels bekend. Dat was ook de reden voor de Waalse landbouwfederatie Fugea om niet deel te nemen aan de vergadering van 16 februari.

Het gaat voornamelijk om een eerste contactname. "We gaan niet met grote dingen naar buiten komen. We gaan onze ideeën toelichten en hopen op concrete zaken de volgende keer", zei voorzitter Florian Poncelet van de Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA) bij de start van de vergadering.

Vragen zijn niet onterecht

"Alle partijen waren er zich van bewust dat onze vragen niet onterecht zijn en dat er werk aan de winkel is", verklaarde Marianne Streel, de voorzitster van de FWA. De voornaamste boodschap van de landbouwers was dat ze niet steeds dezelfde gegevens moeten geven. Volgens Streel is er een duidelijk engagement van het federale niveau dat gewerkt wordt aan een systeem waarbij maar eenmaal naar bepaalde gegevens gevraagd zal worden.

De landbouworganisaties verwachten op korte termijn een agenda hiervoor. "We hopen dat dit reeds tijdens deze legislatuur gestart wordt", luidde het. Maar de landbouworganisaties rekenen op voldoende evenwichten op het vlak van gegevensbescherming.

Belga

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken