Duitsland voert oorsprongsbepaling in voor alle vlees
In Duitsland geldt sinds 1 februari de verplichting om bij alle vlees dat wordt aangeboden duidelijk te maken wat het land van oorsprong is. Die verplichting gold reeds voor voorverpakt vlees, maar wordt uitgebreid naar onder meer vers vlees bij de slager of op markten.
De nieuwe Duitse verplichting omvat alle niet-voorverpakte vlees van schapen, geiten, gevogelte en varkens, zowel vers als gekoeld en diepgevroren.
Verlengstuk van Europese politiek
Het Duitse ministerie van Landbouw zegt dat de nieuwe verplichting een verlengstuk is van de Europese Farm-to-Fork-strategie. De Europese Commissie vraagt om herkomstbepalingen in te voeren voor onder meer melk, konijnenvlees en wild, rijst, bepaalde deegwaren, aardappelen en tomaten (in bepaalde bereidingen met tomaten). Duitsland steunt de strategie van de Europese Commissie om de herkomstaanduiding met nog meer producten uit te breiden.
Ook in restaurants
Op eigen initiatief wil Duitsland de herkomstaanduiding ook nog invoeren voor alle vlees dat niet thuis wordt geconsumeerd (restaurants, snackbar, catering,,…).