Startpagina Economie

Hoge vraag naar vlasvezel

Het Algemeen Belgisch Vlasverbond (ABV) spreekt in zijn recentste marktberichten van een hoge vraag naar vlasvezel. Die tendens houdt sinds september 2023 aan.

Leestijd : 2 min

Terwijl de verkoop van korte vezel sterk stijgt, daalt het aantal verkopen van lange vezel. Dit geldt voor alle kwaliteiten en blijft zich uiten in hoge prijzen.

In Frankrijk draaien alle zwingellijnen op volle toeren. In België is de beschikbare stock vezelvlas van oogstjaar 2023 laag. Het ABV voorspelt dat vanaf april 2024 er in veel Belgische bedrijven geen strovlas meer zal zijn.

De productie aan lange vezel in de 3 traditionele vlaslanden (Frankrijk, België en Nederland) samen is lager dan vorig jaar. In Frankrijk (85% van de markt) is momenteel een overgang bezig van de verwerking van vlas daterende van oogstjaar 2022 naar oogstjaar 2023. De cadans vertraagt hier en de productie van lange vezel daalt er sterk.

Omgekeerde beweging

Bij de korte vezel ziet het ABV het omgekeerde van de lange vezel. De stock wordt hier reeds een aantal maanden sterk afgebouwd. Ze noemen het een bevestiging van wat reeds geruime tijd vastgesteld werd op de markt, namelijk de verschuiving van lange vezel naar korte vezel.

Specifiek gekeken naar ons land meldt het ABV dat tot oktober de stock aantrok. Sinds november zien ze een sterke afbouw van de stock lange vezel. De verkoop van korte vezelvlas is heel sterk aangetrokken. Bij de korte vezel ziet het ABV dat de stock extreem snel daalt.

Afwachten

Er wordt nu vastgesteld dat de rendementen van de vlasoogst van vorig jaar volledig in de lijn liggen van de ramingen die bij het binnenhalen van de oogst gemaakt werden.

Tot slot merkte het ABV in de maand januari 2024 winterse weersomstandigheden. Of dit gevolgen zal hebben op het uitgezaaide wintervlas, moet nog blijken. Daarvoor is het nog te vroeg, stellen ze. Er wordt bij de landbouwers nog steeds een verhoogde interesse gemerkt voor vlas-uitzaai voor de campagne van 2024.

ABV/ TD

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken