Startpagina Economie

Tarweprijs bereikt dieptepunt

De concurrentieslag tussen de belangrijkste tarwe-exporteurs zorgt voor nieuwe dieptepunten van de tarweprijs. Ook op het sojabonencomplex heerst prijsdruk in Chicago.

Leestijd : 5 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 9 en 10 (26 februari - 10 maart 2024).

Dieptepunt voor tarwemarkt

Beyers: “Onder het Russische en Oekraïense gebeuk op de tarwemarkt en de concurrentieslag die de 2 rivalen met elkaar voeren, dook de tarweprijs in de laatste dagen van februari onder de 200 euro/ton, om zo begin maart op ongeveer 185 euro uit te komen. Sindsdien schommelt de tarwemarkt hierrond. De concurrentieslag tussen de belangrijkste tarwe-exporteurs zorgt voor nieuwe dieptepunten voor dit seizoen. Ook Europa roert zich nog wat meer op de exportmarkt, zeker in maart en april, omdat dit normaal de maanden zijn met de hoogste exporthoeveelheden.” Algerije kocht recent via een tender ongeveer 900 ton maaltarwe voor prijzen die ruim 3% lager zijn dan in Frankrijk, wat doet vermoeden – want er wordt geen origine vrijgegeven – dat deze ook overwegend uit het Zwarte Zee-gebied komt. De Oekraïense zee-export neemt nog toe, te weten dat ze in februari maar liefst 15,6% meer exporteerden dan vorig jaar dezelfde maand.

De overmatige regen in West-Europa en een hittegolf in India zijn de weersomstandigheden die door de markt in de gaten worden gehouden. Het sterke productiepotentieel van Rusland en de Verenigde Staten (VS) weegt voorlopig steviger op de markten. Vanuit Rusland kwam Poetin zelf – waardoor nog meer opvalt dat graan als onruststoker wordt gebruikt – met het nieuws dat de graanexport in 2022-2023 ongeveer 50-53 miljoen ton bedroeg en dat deze in dit lopende seizoen 2023-2024 zal oplopen tot 65 miljoen ton. In de VS is de conditie van de wintertarwe ruim beter dan het vorige seizoen.

Het Wasde-rapport (World Agricultural Supply and Demand Estimates) van 8 maart spreekt van een uitzonderlijke situatie. “De VS-tarwestocks van maart liggen 18% hoger tegenover vorig jaar, in Europa zelfs +37%. Het contrast met de wereldwijde tarwestock is groot, te weten dat die 3,13% lager ligt dan een jaar terug en dat die zelfs het laagste punt optekent sinds seizoen 2015/2016. De belangrijkste tarwe-importeurs, waaronder China, zitten met 3,4% minder tarwestock. Het is daarom uitzonderlijk dat de tarweprijs zo doorzakt. Vorig jaar in maart, met dus een hogere wereldwijde stock, was de weekgemiddelde tarweprijs op Matif (Marché à Terme International de France) op dezelfde moment 270 euro/ton.”

Wereldwijde maïsstock hoger dan in 2023

De maïsprijs zat al stevig laag, waardoor die in de voorbije 2 weken niet echt dieper dook. De maïsprijs tekende eind februari wel heel even onder de 170 euro/ton, maar trok nadien terug aan om te schommelen rond de 174 euro. De komende weken start het plantseizoen voor de maïs op het noordelijk halfrond, wat door de markt in de gaten wordt gehouden. Men verwacht dat de maïsprijzen in tussentijd binnen het huidige bereik zullen fluctueren. De Amerikaanse maïsprijs ondervindt hinder van de Argentijnse export. Daarnaast is de VS stevig teleurgesteld door de recente aankoop van Oekraïense maïs door China. De concurrentie voor de Amerikanen komt dus niet alleen van Zuid-Amerika, maar ook van het Zwarte Zee-gebied. Binnen Europa verwacht men een toename van het maïs- en zonnebloemareaal, omdat er minder tarwe ingezaaid is geraakt. De Oekraïense graanexport zorgt voor woede bij de Europese boeren. Polen vraagt intussen officieel om Europese maatregelen te nemen tegen Russische en Wit-Russische landbouwproducten. Voorlopig maakt voedsel geen deel uit van de sancties tegen Rusland, maar door de vele boerenprotesten voelt de politiek de druk om toch iets te doen. Nu de voedselprijzen stevig zijn gedaald, worden sancties rond voedsel bespreekbaar.

“Volgens het Wasde-rapport is de Amerikaanse maïsstock maar liefst 60% hoger dan in maart 2023. De stock van Europa is ongeveer gelijk aan vorig jaar. Wereldwijd daalt de maïsstock wel 0,75% tegenover vorige maand, maar is nog wel 7,82% hoger van vorig jaar. Ook de Chinese maïsstock is 2,2 % hoger dan een jaar terug. Vorig jaar in maart, met dus een lagere wereldwijde stock, was de weekgemiddelde maïsprijs op Matif op hetzelfde moment 260 euro/ton. We zien dat Rusland vooral agressie vertoont op de tarwemarkt en veel minder op de maïsmarkt, wat dus een verklaring kan zijn voor de uitzonderlijke situatie bij tarwe en de normale situatie bij maïs. De 2 grondstoffen beïnvloeden natuurlijk ook elkaar.”

Grote Europese voorraden koolzaad

De koolzaadprijzen weerstaan de neerwaartse druk van de sojabonen, omdat ze worden ondersteund door de opleving van de palmolieprijzen. De Maleisische voorraden van palm-olie zijn in februari stevig gedaald.

Men verwacht ook een daling van het Europese productiepotentieel. Er is geen significante prijsstijging van de Europese koolzaadprijzen te verwachten omdat men tot het einde van het seizoen met grote voorraden zit voor import. Eind februari daalde de Europese koolzaadprijs even richting 408 euro/ton, om nadien terug aan te trekken richting 422 euro. De Europese Commissie liet weten dat de invoer van koolzaad in het lopende seizoen per eind februari op 3,8 miljoen zit, terwijl men vorig seizoen op hetzelfde moment al 5,7 miljoen ton importeerde. Ook met koolzaad komt Oekraïne met meer dan men had verwacht voor de dag op de exportmarkt.

Hoge sojaproductie

in Zuid-Amerika

Ook op het sojabonencomplex heerst prijsdruk in Chicago. Beyers: “Ondanks de droogteperikelen vestigt Brazilië nieuwe exportrecords, waardoor de vraag naar Amerikaanse soja gedempt wordt. Dankzij de goede oogst in Argentinië bereikt de Zuid-Amerikaanse sojaproductie een record. De Braziliaanse sojabonen-oogst zou dit jaar op 153,8 miljoen ton uitkomen, wat maar 3,3% lager is dan de 159 miljoen ton van vorig jaar. De Braziliaanse oogst is intussen al voor meer dan 50% voltooid, wat de prijs momenteel onder druk houdt. De sojabalans in de VS is ruim en men verwacht daar richting het voorjaar ook een groter areaal dan vorig jaar. Ondertussen is China ook rustig voor de import van soja. Daarom denken sommige volgers dat de sojaprijs richting de zomer nog verder kan dalen. De Argentijnen zouden roet in het eten kunnen gooien voor diegenen die op een daling hopen, want men verwacht stakingen van de arme bevolking.”

De Amerikaanse sojastock is volgens het recente Wasde-rapport bijna 50% hoger dan vorig jaar in maart. De wereldwijde sojastock daalde wel 1,52% tegenover vorige maand, wat seizoensmatig heel normaal is. De wereldstock is wel 14,26% hoger dan vorig jaar. De export van soja is dan wel 3% hoger dan een jaar terug, maar de productie is zelfs 5,47% hoger dan een jaar geleden, dus deze compenseert ruimschoots. Vorig jaar was de gemiddelde weekprijs op de Chicago Mercantile Exchange (CME) op hetzelfde moment nog bijna 500 euro/ton.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken